Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, propunere pentru comunitatea romă: "Desemnaţi un consilier onorific prin care să ţinem legătura"

Alexandru Rafila, propunere pentru comunitatea romă: "Desemnaţi un consilier onorific prin care să ţinem legătura"

„Important este să fim parteneri cu dumneavoastră şi să nu fie frica cea care generează comportamentele, să fie încrederea şi buna-credința", a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în cadrul unei dezbateri alături de membri ai comunității rome, pe tema vaccinării anti-COVID.

Alexandru Rafila, propunere pentru comunitatea romă: "Desemnaţi un consilier onorific prin care să ţinem legătura"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    13 Dec 2021   •   17:56

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, face apel la bună credință şi propune comunității rome desemnarea unui consilier onorific la minister care să faciliteze comunicarea, mai ales în pe tema vaccinării anti-COVID.

„Eu chiar vreau să vă rog, să putem să mergem în comunitate împreună sau în comunități împreună, să desemnați o persoană din partea dumneavoastră care să fie consilier onorific la Ministerul Sănătăţii şi prin care să putem să ținem legătura, încât lucrurile să nu le facem doar la nivel teoretic, să mergem împreună cu dumneavoastră, să mergem în comunități şi să vedem ce tip de informaţii sau ce cale de informare putem avea astfel încât informația şi lămuririle să ajungă la toţi membrii comunității rome şi nu numai.

Important este să fim parteneri cu dumneavoastră şi să nu fie frica cea care generează comportamentele, să fie încrederea şi buna-credință", a subliniat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, în cadrul unei dezbateri online organizată de către Agenţia Naţională pentru Romi alături de șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi de preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, care a transmis un mesaj pro vaccinare în limba romani

Valeriu Gheorghiță, mesaj pro-vaccinare în limba romani: ”Nu te teme! Nu e nimic rău!”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a transmis un mesaj pro-vaccinare în limba romani, pentru comunitatea de romi din România. Medicul susține că fricile generate de vaccin nu sunt îndeajuns combătute în aceste comunități, așa că încearcă să aducă informațiile oficiale către ei.

”Nu te teme! Nu e nimic rău! Hai să facem vaccinul!”, a spus Valeriu Gheorghiță în mesajul transmis comunității de romi.

Răspunsul lui Dorin Cioabă, regele romilor, pentru Valeriu Gheorghiță: ”Ca de fiecare dată, romii au fost lăsați la urmă”

„E o intenție bună, cam târziu venită. Ca de fiecare dată, romii au fost lăsați mai la urmă. Așa suntem și în localități. Noi suntem la ieșirea din localități. Dacă s-a vaccinat majoritatea dintre români, acum s-au gândit să vină cu mesajul și către noi.

Problema s-a pus greșit de la început. Poate să spună domnul Gheorghiță în orice limbă. Prima dată i-ați speriat foarte tare pe romi prin declarațiile oamenilor politici care au venit să spună că vaccinul este ceva rău. După 30 de ani în care s-a încercat integrarea romilor, nu s-a reușit lucrul acesta. Noi i-am transformat pe majoritari și mai ales pe oamenii din politică. Ei au luat obiceiurile noastre.

În loc să ne integreze ei pe noi, i-am transformat noi pe ei. Parlamentul la ora actuală este ceea ce ora odată șatră, când nu ne înțelegeam. Romii știu că nu pot primi nimic gratis fără să aibă consecință asupra lor. (...) Trebuie să avem o altă strategie și să avem niște mediatorii sanitari cum am avut odată, care să meargă în comunități și să le explice oamenilor care sunt avantajele acestei vaccinări și faptul că este spre binele lor”, a spus Dorin Cioabă, regele romilor, la emisiunea News Magazine de la Antena 3.

 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close