Antena 3 CNN Actualitate Ambasadorul Franţei: E o aberaţie să cumperi mere din Polonia, când România este un paradis agricol

Ambasadorul Franţei: E o aberaţie să cumperi mere din Polonia, când România este un paradis agricol

Ambasadorul Franţei: E o aberaţie să cumperi mere din Polonia, când România este un paradis agricol
11 Feb 2014   •   12:38

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat, marţi, că a iniţiat discuţii între marile lanţuri de distribuţie franceze şi producătorii din agricultură, după ce şi-a dat seama că este o aberaţie ca românii să cumpere mere importate din Polonia, în condiţiile în care România e un paradis agricol
   
"La iniţiativa mea, în martie anul trecut, au fost organizate mai multe reuniuni cu marile lanţuri de magazine franceze prezente în România, cu Ministerul Agriculturii şi cu reprezentanţi din agricultură şi, respectiv, din sectorul bio. De ce? Pentru că mi-am dat seama, ca şi consumatorii români, de unele aberaţii. După cum aţi auzit deseori, şi premierul Victor Ponta a spus-o astăzi (în discursul de deschidere al Forumului Franţa - Europa Centrală şi de Sud-Est - n.r.) România este un paradis agricol care se poate transforma într-un infern dacă nu sunt reorganizate lucrurile şi, în special, filierele scurte", a declarat Philippe Gustin, citat de Mediafax.
   
Ambasadorul francez a explicat că a lansat discuţiile pentru ca în supermarketuri să poată fi cumpărate mere româneşti.
   
"Cum se poate accepta ca merele cumpărate din supermarketuri să fie importate din Polonia? Pornind de la acest exemplu al mărului, am lansat discuţii între producători şi marile lanţuri de distribuţie cu obiectivul ca mâine (în curând - n.r.) să găsim în aceste lanţuri de magazine mere din România", a spus Gustin.
   
Diplomatul francez a subliniat că pentru a se ajunge aici este nevoie de "o reorganizare completă a filierei, pentru că lanţurile de distribuţie au nevoie de continuitate". "Merele se consumă aproape tot anul, trebuie să existe o uniformitatre a calităţii, iar asta presupune spaţii frigorifice de depozitare care să permită livrarea în permanenţă către marii distribuitori, adică o reorganizare a ceea ce numim noi filiere scurte", a declarat Gustin.
   
Ambasadorul francez a mai spus că este mulţumit de faptul că au răspuns invitaţiei sale nu doar marii distribuitori francezi, ci şi cei germani, cu care a avut un dineu în acest sens în urmă cu 15 zile.
   
"Dacă vom ajunge la rezultate în cazul merelor, vom putea proceda la fel şi în alte sectoare", a conchis Philippe Gustin.

×
Subiecte în articol: mar
Parteneri
Euroins, mesaj important pentru clienți: ”Nu mai târziu!”
x close