Antena 3 CNN Actualitate Ancheta la Giuleşti: Firul aparatului de aer condiţionat a fost "înnădit" pentru că nu ajungea la priză

Ancheta la Giuleşti: Firul aparatului de aer condiţionat a fost "înnădit" pentru că nu ajungea la priză

Ancheta la Giuleşti: Firul aparatului de aer condiţionat a fost "înnădit" pentru că nu ajungea la priză
Sursa foto: Foto: Intact Images
25 Aug 2010   •   09:01

Instalaţia electrica de la Maternitatea Giuleşti era improvizată. A fost făcută o prelungire pentru ca sistemul de aer conditionat să poată fi băgat în priză. Dezvăluirea este făcută de Puterea în ediţia de miercuri, care citează surse din rândul anchetatorilor. În plus ancheta a fost extinsă până la firma care a instalat aerul condiţionat, cu nouă ani în urmă.

Echipa de procurori şi criminalişti care instrumentează tragedia de la Maternitatea Giuleşti a descoperit că firul de alimentare cu energie electrică instalat în salonul de Terapie Intensivă a fost înnădit într-un mod extrem de periculos şi total neprofesional.

?Am descoperit că în priza care alimenta cu electricitate aparatul de aer condiţionat fusese introdus un stecher ataşat la capătul unui conductor electric care nu face parte din componenta originală de alimentare cu electricitate a aparatului de aer conditionat", au deslarat surse din cadrul anchetei pentru cotidianul Puterea.

Improvizaţia pare să fi fost făcută deoarece cablul original al aparatului de aer condiţionat nu era suficient de lung. În plus, aparatul de aer condiţionat consuma foarte mult curent electric, fapt care a făcut ca instalaţia care alimenta cu energie electrică aparatul să fie supusă unui proces continuu de încălzire.

Potrivit specialiştilor, în ultimele patru zile dinaintea tragediei, în interiorul salonului au fost înregistrate temperaturi care au depăşit frecvent 40 de grade Celsius. Acelaşi fenomen s-a întâmplat şi în ziua incendiului, când cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat s-a supraîncalzit, iar izolaţia s-a topit.

Deocamdată, anchetatorii nu au identificat persoanele care s-au ocupat de instalaţia improvizată din interiorul salonului unde se aflau cei 11 bebeluşi.

Antena 3

×
Subiecte în articol: maternitatea giulesti
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close