Antena 3 CNN Actualitate Arafat, la întâlnirea cu comisarul european Thierry Breton: "Sunt două mecanisme de lucru - vaccinarea și certificatul verde"

Arafat, la întâlnirea cu comisarul european Thierry Breton: "Sunt două mecanisme de lucru - vaccinarea și certificatul verde"

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, joi, la întâlnirea cu comisarul european Thierry Breton, că vaccinarea și implementarea certificatului verde sunt cele două soluții pentru limitarea efectelor pandemiei, la acest moment.

Arafat, la întâlnirea cu comisarul european Thierry Breton: "Sunt două mecanisme de lucru - vaccinarea și certificatul verde"
de Mia Lungu    |    18 Noi 2021   •   12:39

"Vreau să subliniez anumite aspecte. Norocul în care ne aflăm prin faptul că suntem în UE, și faptul că facem parte dintr-o familie, care a reuși să asigure pentru cetățenii ei tot ce au nevoie, din punct de vedere al prevenției și combaterii acestei boli.", menționat Raed Arafat.

"Vaccinul a fost pus la dispoziția tuturor țărilor membre prin achiziție centralizată, solidaritate, toate mecanismele posibile, astfel încât orice cetățean european să poată să acceseze această soluție fără limita și fără să fie condiționat.

România a fost printre țările care au pus la dispoziția populației această soluție încă de la început, și care a fost în fruntea țărilor europene, în prima fază a vaccinării. Și, la acest momente, vedem o situație care necesită o acțiune imediată.

Sunt două mecanisme de lucru la acest moment: vaccinarea și certificatul verde. Certificatul verde este o unealtă, un mecanism prin care se face o limitare a răspândirii bolii și o protecție a comunității. Chiar dacă pentru unele persoane efectele acestui certificat nu sunt plăcute. Dar este un lucru temporar, nu va fi permanent.", a mai precizat șeful DSU.

Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piața internă, se află în vizită la București

El se întâlnește cu președintele Klaus Iohannis, cu ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, și participă la o conferință de presă cu Raed Arafat și cu Valeriu Gheorhiță.

„Este important pentru mine să vin, personal, la București pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situația îngrijorătoare generată de COVID-19. Odată cu venirea iernii, rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetățenilor români -de toate vârstele și categoriile sociale - în pericol.

Acest risc reprezintă totodată și o barieră în calea redresării depline a României și a Uniunii Europene în ansamblu. Europa a furnizat vaccinuri sigure și eficiente în timp record - România are tot ceea ce este necesar pentru a le folosi, a lupta împotriva reticenței la vaccinare și a opri răspândirea virusului.

Trebuie încurajat efortul din partea tuturor părților interesate - Guvern, profesioniști din domeniul sănătății, ONG-uri și cetățeni - aștept cu interes aceste întâlniri productive", a declarat comisarul Thierry Breton înainte de vizită.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Satul din România ce devine cea mai mare bază militară NATO din Europa
x close