Argeş. Turiştii surprinşi de avalanşă au reuşit să iasă din zăpadă şi să se întoarcă la cabană

de Antena3.ro    |    06 Feb 2011   •   22:30
Argeş. Turiştii surprinşi de avalanşă au reuşit să iasă din zăpadă şi să se întoarcă la cabană Foto: chamonix.eu.com

Cei patru turişti surprinşi, duminică, de o avalanşă în Masivul Iezer-Păpuşa sunt în afara pericolului. Ei au reuşit să ajungă nevătămaţi, duminică seară, la Cabana Voina. Turiştii le-au povestit salvamontiştilor că zăpada nu a fost mare şi nu i-a acoperit ci i-a târât într-o prăpastie din care au reuşit să iasă, relatează Mediafax.

Cei patru nu sunt răniţi grav a precizat şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu. Totuşi, aceştia vor fi duşi la Spitalul Municipal din Câmpulung Muscel.

"Din relatările lor reiese că a fost o avalanşă de dimensiuni mai mici, care i-a lovit şi i-a târât în prăpastie, iar norocul lor a fost că zăpada nu i-a acoperit, astfel că au ieşit singuri de acolo. Turişii sunt bine echipaţi şi au ştiut traseul şi întreaga zonă a Vârfului Bătrâna din Masivul Iezer-Păpuşa şi au reuşit să iasă de acolo, revenind la cabană. Urmează să fie duşi la spital şi să stabilim cu exactitate cum s-a produs incidentul", a declarat Sănduloiu.

Turiştii au degerături, iar unul dintre ei a acuzat lovituri uşoare la un picior.

Patru turişti din Bucureşti au fost surprinşi, duminică după-amiază, de o avalanşă în Masivul Iezer-Păpuşa, sub Vârful Bătrâna, iar salvamontiştii din Câmpulung Muscel au plecat în căutarea lor.

Potrivit directorului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, după producerea avalanşei, unul dintre turişti a reuşit să iasă de sub zăpadă şi a sunat la serviciul unic de urgenţă 112 pentru a anunţa incidentul.

"Am fost anunţaţi de către unul dintre cei suprinşi de avalanşă. Am înţeles că acesta nu a fost cuprins de zăpadă şi a putut să scape. El ne-a anunţat că sunt alţi trei colegi de-ai lui în zăpadă", a declarat Sănduloiu.

Din informaţiile salvamontiştilor rezultă că vineri noapte turişii au dormit la Cabana Voina, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică s-au cazat la refugiul Iezer, după ce au primit cheile de la oamenii muntelui care i-au avertizat despre pericolul producerii de avalanşe.

Salvamontiştii spun că turiştii au parcurs Masivul Iezer-Păpuşa, iar duminică au ajuns în zona denumită Potcoava Iezerului, iar din relatările persoanei care a sunat la 112 a reieşit că avalanşa s-ar fi produs în zona "Plaiul lui Pătru", din Masivul Iezer-Păpuşa, sub Vârful Bătrâna.

 

Parteneri
x close