Antena 3 CNN Actualitate Argeş. Turiştii surprinşi de avalanşă au reuşit să iasă din zăpadă şi să se întoarcă la cabană

Argeş. Turiştii surprinşi de avalanşă au reuşit să iasă din zăpadă şi să se întoarcă la cabană

Argeş. Turiştii surprinşi de avalanşă au reuşit să iasă din zăpadă şi să se întoarcă la cabană
Sursa foto: Foto: chamonix.eu.com
06 Feb 2011   •   22:30

Cei patru turişti surprinşi, duminică, de o avalanşă în Masivul Iezer-Păpuşa sunt în afara pericolului. Ei au reuşit să ajungă nevătămaţi, duminică seară, la Cabana Voina. Turiştii le-au povestit salvamontiştilor că zăpada nu a fost mare şi nu i-a acoperit ci i-a târât într-o prăpastie din care au reuşit să iasă, relatează Mediafax.

Cei patru nu sunt răniţi grav a precizat şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu. Totuşi, aceştia vor fi duşi la Spitalul Municipal din Câmpulung Muscel.

"Din relatările lor reiese că a fost o avalanşă de dimensiuni mai mici, care i-a lovit şi i-a târât în prăpastie, iar norocul lor a fost că zăpada nu i-a acoperit, astfel că au ieşit singuri de acolo. Turişii sunt bine echipaţi şi au ştiut traseul şi întreaga zonă a Vârfului Bătrâna din Masivul Iezer-Păpuşa şi au reuşit să iasă de acolo, revenind la cabană. Urmează să fie duşi la spital şi să stabilim cu exactitate cum s-a produs incidentul", a declarat Sănduloiu.

Turiştii au degerături, iar unul dintre ei a acuzat lovituri uşoare la un picior.

Patru turişti din Bucureşti au fost surprinşi, duminică după-amiază, de o avalanşă în Masivul Iezer-Păpuşa, sub Vârful Bătrâna, iar salvamontiştii din Câmpulung Muscel au plecat în căutarea lor.

Potrivit directorului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, după producerea avalanşei, unul dintre turişti a reuşit să iasă de sub zăpadă şi a sunat la serviciul unic de urgenţă 112 pentru a anunţa incidentul.

"Am fost anunţaţi de către unul dintre cei suprinşi de avalanşă. Am înţeles că acesta nu a fost cuprins de zăpadă şi a putut să scape. El ne-a anunţat că sunt alţi trei colegi de-ai lui în zăpadă", a declarat Sănduloiu.

Din informaţiile salvamontiştilor rezultă că vineri noapte turişii au dormit la Cabana Voina, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică s-au cazat la refugiul Iezer, după ce au primit cheile de la oamenii muntelui care i-au avertizat despre pericolul producerii de avalanşe.

Salvamontiştii spun că turiştii au parcurs Masivul Iezer-Păpuşa, iar duminică au ajuns în zona denumită Potcoava Iezerului, iar din relatările persoanei care a sunat la 112 a reieşit că avalanşa s-ar fi produs în zona "Plaiul lui Pătru", din Masivul Iezer-Păpuşa, sub Vârful Bătrâna.

 

×
Subiecte în articol: turisti zapada avalansa cabana raniti
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close