Antena 3 CNN Actualitate ASF vrea ca asigurătorii să plătească mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților

ASF vrea ca asigurătorii să plătească mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților

Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus ca firmele de asigurări să cotizeze mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților, cel care face plățile în cazul în care un asigurător intră în faliment.

ASF vrea ca asigurătorii să plătească mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Ian 2022   •   21:35

ASF vrea să majoreze cu 1,5 puncte procentuale cota de contribuție la Fond a firmelor de asigurări generale, fapt care ar putea duce la creșterea prețurilor RCA către asigurați.

„Conform legii, cota procentuală de contribuție la FGA se stabileşte prin reglementări ale A.S.F., la propunerea Consiliului de administraţie al FGA, distinct pentru cele două categorii de asigurări (de viață și generale), și nu poate depăşi 10% din primele brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe.

Astfel, pentru menținerea unei abordări prudente, pe baza analizelor și a estimărilor efectuate cu privire la evoluția pieței de asigurări din România, precum și cu privire la valoarea și evoluția cererilor de plată adresate FGA, se propune ca numai pentru componenta privind activitatea de asigurări generale, pentru anul 2022, cota de contribuție la Fond să fie majorată cu 1,5 puncte procentuale față de nivelul actual.

Important de menționat este faptul că, pentru activitatea de asigurări de viață, cota de contribuție la FGA nu se majorează, rămânând la nivelul de 0,4%. Concomitent, rămân neschimbate cotele de contribuție la Fondul de rezoluţie pentru asigurători, ale cărui resurse se utilizează conform obiectivelor rezoluţiei, iar plățile contribuțiilor la acesta sunt în continuare sistate, ca o măsură de susţinere a pieţei asigurărilor.", se arată în nota de fundamentare a proiectului de normă ASF, potrivit Hotnews.

„Pentru anul 2022, cota de contribuție pentru asigurările generale este 2,5%; cota se aplică asupra volumului de prime brute încasate începând din luna februarie 2022 din activitatea de asigurări directe aferentă asigurărilor generale.", se precizează în proiectul de normă.
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close