Antena 3 CNN Actualitate Bancnota de 20 de lei, vândută pe internet la o lună de la intrarea în circulație

Bancnota de 20 de lei, vândută pe internet la o lună de la intrarea în circulație

Românii au început să vândă pe internet bancnota de 20 de lei, cu portretul Ecaterinei Teodoroiu, pusă în circulație de Banca Națională a României pe 1 decembrie.

Bancnota de 20 de lei, vândută pe internet la o lună de la intrarea în circulație
de Adelina Miron    |    27 Dec 2021   •   17:11

În unele cazuri, bancnota este vândută cu prețuri mult mai mari decât valoarea în sine a acesteia.

„Vând fișic de 100 de bancnote de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu, nu se desface fișicul, nu se dau la bucată. Bancnotele sunt serii de 20-30 consecutive, nu sunt de la 1 la 99”, este unul dintre anunțurile de vânzare. 2.500 de lei este prețul cerut pentru cele 100 de bancnote.

Într-un alt anunț se vinde „pliant de prezentare a bancnotei de 20 lei însoțit de bancnota din imagine” cu 50 de lei, potrivit economica.net.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Bancnota este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917) și un element floral reprezentând un buchet de brânduşe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României, din care Ecaterina Teodoroiu a făcut parte.

„Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei cu putere circulatorie a avut la bază mai multe criterii. În primul rând este prima femeie ofițer din armata română. În felul acesta cinstim și omagiem și Armata Română și mai avem un prilej să aducem în memoria noastră marele război de reîntregire. 

Un al doilea motiv este că Ecaterina Teodoroiu întruchipează prin destinul său exemplar puterea și sacrificiul de care femeile au dat dovadă și continuă să dea dovadă în societatea noastră. 

Și un al treilea motiv, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susținere la nivelul societății românești în promovarea și consolidarea egalității de gen și al rolului major al personalităților feminine în societatea și istoria românească”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

×
Subiecte în articol: bancnota vandut
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close