Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Estimarea e ca în 2014 forţele afgane să poată avea controlul asupra teritoriului

Băsescu: Estimarea e ca în 2014 forţele afgane să poată avea controlul asupra teritoriului

Băsescu: Estimarea e ca în 2014 forţele afgane să poată avea controlul asupra teritoriului
Sursa foto: Foto: Intact Images
19 Noi 2010   •   13:18

Preeşdintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la plecarea spre summitul NATO de la Lisabona, că unul dintre obiectivele întâlnirii îl reprezintă stabilirea strategiei pentru Afganistan. Potrivit şefului statului, se estimează ca în 2014 forţele afgane să poată avea controlul asupra întregului teritoriu şi Alianţa să-şi declare misiunea încheiată.

Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă pe Aeroportul Henri Coandă, în care a punctat principalele teme care vor fi abordate la summitul de la Lisabona. Obiectivele vizează adoptarea noului concept strategic al Alianţei, stabilirea strategiei pentru Afganistan şi relaţia NATO-Rusia.

"Estimarea în acest moment este ca în anul 2014 forţele afgane să poată avea controlul asupra întregului teritoriul afgan, iar NATO să-şi declare misiunea încheiată. Sigur, este doar o proiecţie, NATO nu va pleca din Afganistan până când obiectivul de control integral al teritoriului afgan nu va fi atins în favoarea forţelor de securitate naţionale", a menţionat Traian Băsescu.

Băsescu, înainte de summitul NATO


Potrivit preşedintelui, un alt subiect important care va fi abordat este cel legat de asumarea apărării antirachetă ca misiune NATO. Totodată, susţine Băsescu, România va susţine la summit ca toate statele din Balcanii de Vest să poată avea perspectiva integrării în Alianţă, la fel ca şi Georgia şi Ucraina, dacă aceste ţări doresc acest lucru şi îndeplinesc criteriile.

Şeful statului a mai declarat că România susţine menţinerea unităţii şi solidarităţii Alianţei în mesajele către Rusia.

Preşedintele Traian Băsescu participă, vineri, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic şi la dineul de lucru, urmând ca sâmbătă să ia parte la reuniunea în format extins privind Afganistanul, precum şi la Consiliul NATO - Rusia. Şeful statului a plecat la Lisabona împreună cu soţia sa, Maria Băsescu, miniştrii Apărării şi de Externe, Gabriel Oprea şi Teodor Baconschi, secretarul de stat pentru Afaceri Europene Bogdan Aurescu şi consilierii prezidenţiali pe probleme de Apărare şi Externe, Iulian Fota şi, respetiv, Anca Ilinoiu.

×
Subiecte în articol: Afganistan NATO Lisabona summit
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close