Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Eu n-aş fi considerat că îmi cad galoanele dacă mă duceam ca premier la CAG

Băsescu: Eu n-aş fi considerat că îmi cad galoanele dacă mă duceam ca premier la CAG

Băsescu: Eu n-aş fi considerat că îmi cad galoanele dacă mă duceam ca premier la CAG
Sursa foto: Foto: Antena 3
20 Noi 2012   •   14:05

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că lui nu i-ar fi "căzut galoanele" dacă se ducea ca premier la CAG să susţină interesul ţării sale, şeful statului explicând că la acest consiliu participă un membru al Guvernului, decis de primul-ministru.
   
Băsescu a spus că, dacă ar fi crezut într-adevăr că poate rezolva ceva, Victor Ponta ar fi putut merge la Reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) al UE, pentru că participarea este decisă de premier. El a fost întrebat despre scrisoarea pe care i-a adresat-o lui Victor Ponta de a merge acesta la CAG.
   
"Cunosc foarte bine Tratatul UE, vă pot citi articolul 16 din Tratat, care spune: <>. Mă mir, până acum spunea că nu sunt contabil, că nu sunt economist, că nu am Guvern. Dar l-a trimis pe domnul Orban (la CAG -n.r.), care nici el nu este economist. <>. Ce coordonează domnul Ponta? Adunarea din Parlament? Nu era mai bine dacă era acolo? <>", a spus Băsescu, citat de Mediafax.
   
El a afirmat că, "dacă nu ar fi fost demagog şi nu ar fi făcut un simplu joc politic şi de imagine, dacă ar fi crezut într-adevăr că poate rezolva ceva", premierul ar fi putut merge la CAG.
   
"În general, participarea este la nivel de miniştri, dar când faci acasă atâta caz de ce vrei să obţii, de dreptul de veto, eu m-aş fi dus. Dacă eu aş fi avut drept, dar această instituţie, Consiliul UE, este rezervată membrilor Guvernului, eu m-aş fi dus pentru că este pregătitoare pentru Consiliul European.  Uzanţa este să participe un ministru cu un mandat foarte clar, dar având în vedere agitaţia, interesul manifestat, problema de viaţă şi de moarte pe care a făcut-o, eu nu aş fi considerat că îmi cad galoanele dacă m-aş fi dus în locul unui ministru. Eu scrisoarea am trimis-o de marţi", a adăugat şeful statului.
   
MAE preciza că reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) al UE este strict ministerială, la aceasta participând miniştrii sau secretarii de stat ai Afacerilor Externe şi Afacerilor Europene.
   
Premierul Victor Ponta a susţinut, luni, că a primit o scrisoare din partea preşedintelui Traian Băsescu în care i se propunea să participe la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, dar că nu a dorit să anunţe acest lucru deoarece această cerere demonstrează că preşedintele nu cunoaşte reguli europene.
   
Ponta a arătat că la astfel de reuniuni participă doar miniştrii Afacerilor Europene, iar solicitarea preşedintelui Băsescu demonstrează un lucru "oarecum ruşinos", şi anume că acesta nu cunoaşte regulile europene.
   

×
Subiecte în articol: prim ministru leonard orban
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close