Antena 3 CNN Actualitate Bogaţii lumii poartă pantofi româneşti, făcuţi la Piatra Neamţ

Bogaţii lumii poartă pantofi româneşti, făcuţi la Piatra Neamţ

Bogaţii lumii poartă pantofi româneşti, făcuţi la Piatra Neamţ
14 Oct 2012   •   09:14

Bogaţii lumii poartă pantofi româneşti. Fie că sunt din piele de elefant, de crocodil sau de pisica de mare, trec prin mâinile iscusite ale meşterului Alexandru Maftei. Fiecare pereche este lucrată manual, astfel ca produsul final este unic. Printre clienţi se numără Papa Benedict al XVI-lea sau Vladimir Putin.

Meşterul Lucian Maftei petrece o săptămână pe lună în compania clienţilor. Stabileşte cu fiecare în parte modelul, culoarea şi materialul viitoarei perechi de pantofi. Ia apoi măsurile şi le trimite la Viena unde tatăl său, Alexandru Maftei, realizează calapodul de lemn. Domnul Maftei este unul dintre cei mai cunoscuţi cizmari ai lumii. A primit un loc în "Enciclopedia completă a creatorilor de pantofi".

De la Viena, calapoadele ajung în atelierul din Piatra Neamţ. Pe baza lor se fac tiparele, apoi se taie pielea: de elefant, de hipopotam, struţ sau pisică de mare. Între timp, alţi meşteri lucrează la ştaif şi la bombeu.

La alte bănci de lucru se coase cu grijă pielea şi se ataşează manual talpa. Când sunt gata, pantofii ajung în magazinele de lux din Bucureşti sau din Viena unde îşi aşteaptă clienţii, uneori personalităţi internaţionale. Papa are în garderobă o pereche de pantofi roşii manufacturaţi în România. Şi Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, apreciază pantofii care poartă semnătura domnului Maftei.

Meşterul Maftei are, însă, talente inegalabile. Şi calitatea costă. O pereche de pantofi ajunge şi la două, trei mii de euro. Ce-i drept, arată impecabil şi după câţiva ani buni de purtare.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close