Antena 3 CNN Actualitate Bugetul pe 2009 va fi trimis la Parlament. Sindicatele acceptă îngheţarea salariilor până la 15 aprilie

Bugetul pe 2009 va fi trimis la Parlament. Sindicatele acceptă îngheţarea salariilor până la 15 aprilie

Bugetul pe 2009 va fi trimis la Parlament. Sindicatele acceptă îngheţarea salariilor până la 15 aprilie
Sursa foto: guvernul emil boc
03 Feb 2009   •   08:11

Reprezentanţii Executivului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au decis luni ca proiectul de buget pentru anul în curs să fie transmis la Parlament. Liderii sindicatelor şi patronatelor au fost de acord ca discuţiile despre creşterile salariale să fie amânate până după 15 aprilie, termen până la care vor începe şi discuţiile despre legea unică de salarizare în sectorul bugetar.
Guvernul va discuta cu sindicatele creşterea salariilor bugetare după 15 aprilie, majorările depinzând de performanţele economice pe primul trimestru, de prognoze, în vreme ce creşterea cu 5%, după inflaţie, nu se mai aplică, a anunţat premierul Emil Boc.
Practic, timp de patru luni, salariile vor fi îngheţate. Decizia guvernului luată după negocierile cu sindicatele vine la puţin timp după ce preşedintele Traian Băsescu declarase că nu s-ar opune unor stagnări ale salariilor pe o perioadă de şase luni.
Conform acestei măsuri, nu se mai aplică nici majorarea salariilor bugetare cu 5% în 2009, conform cu rata inflaţiei prognozată.
De asemenea, până la 15 aprilie, Guvernul şi partenerii sociali vor începe discuţiile pe tema Legii salarizării unice. În ceea ce priveşte eliminarea sporurilor din sistemul bugetar, Guvernul şi partenerii sociali vor elabora un act normativ care va reglementa sporurile ce vor fi eliminate sau diminuate. Astfel, sporul de 75% acordat persoanelor care lucrează cu fonduri europene va fi "de până la 75%" şi va fi acordat în funcţie de performanţe, sporul de 20% pentru participarea la comisiile de concurs va fi eliminat, iar această activitate va deveni atribuţie de serviciu. Sporul pentru gestionarea împrumuturilor externe, sporul de 15 - 20% pentru cunoaşterea unei limbi străine şi indemnizaţia de 20% pentru auditul în cadrul instituţiilor publice vor fi eliminate, iar indemnizaţia de conducere de maximum 55% va fi acordată în funcţie de performanţe. "Sporurile din Codul Muncii rămân intacte", a subliniat Emil Boc. El a arătat că medicii şi poliţiştii de exemplu, nu trebuie să îşi facă griji pentru sporurile de gardă sau de dispozitiv.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close