Antena 3 CNN Actualitate Cea mai călduroasă zi din acest an, astăzi. Caniculă în sudul și sud-vestul țării, fenomene meteo extreme în nord, centru și est

Cea mai călduroasă zi din acest an, astăzi. Caniculă în sudul și sud-vestul țării, fenomene meteo extreme în nord, centru și est

Astăzi este anunțată cea mai călduroasă zi din acest an. Vor fi recorduri istorice de temperatură în sud și sud-estul țării. 41 de grade Celsius la umbră. Meteorologul ANM Alina Șerban a explicat pentru Antena 3 că în perioada următoare țara va fi împărțită între temperaturi caniculare și instabilitate atmosferică cu fenomene meteo extreme.

Cea mai călduroasă zi din acest an, astăzi. Caniculă în sudul și sud-vestul țării, fenomene meteo extreme în nord, centru și est
Sursa foto: Pixabay/Hepta
de Adelina Miron    |    02 Aug 2021   •   09:34

”Zona Munteniei, cea mai mare parte a Olteniei, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei sunt sub incidența unui mesaj de avertizare meteorologică Cod portocaliu ce vizează persistența acestui val de caniculă pe de o parte, și pe de altă parte o ușoară intensificare în parte de sud-est. Astăzi vom înregistra cele mai ridicate temperaturi în aceste zone, în zona Munteniei în mod deosebit. 

În restul teritoriului se poate observa că au dispărut codurile, culorile ce vizează acest fenomen, respectiv canicula, pentru că un front atmosferic rece a pătruns deja pe teritoriul țării noastre și a determinat fenomene specifice instabilității atmosferice accentuate.”

România, între caniculă și fenomene meteo extreme

Totodată, în zona Transilvaniei va fi instabilitatea atmosferică, în timp ce sudul țării va fi lovit de un val de căldură, precizează meteorologul ANM Alina Șerban.

”În zona Transilvaniei în momentul acesta avem descărcări electrice și chiar averse torențiale și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Ne așteptăm la astfel de evenimente și în această după-amiază, în mod deosebit în zona Transilvaniei, în zona Moldovei și în zonele montane aferente, în timp ce în partea de sud și de sud-est a teritoriului chiar dacă valul de căldură va diminua ușor în intensitate, se va menține și zilele următoare, astfel încât până în data de 5 august ne așteptăm să avem temperaturi caniculare.”, a transmis Alina Șerban.


 

×
Subiecte în articol: canicula instabilitate atmosferica ANM
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close