Antena 3 CNN Actualitate Castraveţii contaminaţi nu au ajuns în România. Motivul îmbolnăvirilor: Legumele nespălate

Castraveţii contaminaţi nu au ajuns în România. Motivul îmbolnăvirilor: Legumele nespălate

Castraveţii contaminaţi nu au ajuns în România. Motivul îmbolnăvirilor: Legumele nespălate
Sursa foto: Foto:blogs.canoe.ca
30 Mai 2011   •   09:17
Bacteria E-coli a băgat în spital peste 200 de persoane în Germania. Oamenii s-au infectat după ce au consumat castraveţi bio. Oficialii români spun că nu s-ar fi ajuns aici dacă legumele ar fi fost spălate înainte de a fi mâncate. În plus, autorităţile din România susţin că în ţara noastră nu au intrat loturi de castraveţi din Spania, de la care au apărit infecţiile.

Toate Direcţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au primit ordine să monitorizeze în continuare lanţurile de magazine, în special legumele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E-coli, se precizează într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

"Menţionăm că ţara noastră, în cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de legumă", se arată în aceleaşi comunicat.

Motivul îmbolnăvirilor: Nerespectarea normelor de igienă

P
otrivit datelor transmise de autorităţile sanitare veterinare germane, infectarea a aproape 200 de persoane din Germania cu bacteria Escherichia coli (E-coli) a fost posibilă din cauza faptului că acestea nu au respectat normele minime de igienă în cazul consumului unor castraveţi-bio import Spania, respectiv spălarea lor sub jet de apă.

"Pentru a lămuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă, ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute bio, cum sunt spălarea lor sub jet de apă, spălarea mâinilor şi a eventualelor ustensile după manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le învăţăm de mici în familie şi la şcoală, dar pe care uneori le uităm”, a precizat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş-Creţan.

Zece morţi, în urma contaminării cu E-coli

Zece persoane au murit şi alte două sute se află în stare gravă la spital, din cauza răspândirii bacteriei E-coli, depistată în castraveţi, informează BCC News.

Autorităţile din Cehia susţinmai multe transporturi de castraveţi au ajuns probabil şi acolo, la fel ca şi în Austria, Ungaria şi Luxemburg.

Formele agresive de E.coli pot provoca deficienţe renale sau chiar probleme ale sistemului nervos central. Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în zona oraşului Hamburg.
 


 

×
Subiecte în articol: castraveti contaminare e.Coli
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close