Antena 3 CNN Actualitate Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 cere Prefecturii să declare stare de alertă, din cauza gunoaielor rămase pe străzi

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 cere Prefecturii să declare stare de alertă, din cauza gunoaielor rămase pe străzi

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 cere Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzate de necolectarea gunoiului, potrivit unui comunicat al autorităţii locale.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 cere Prefecturii să declare stare de alertă, din cauza gunoaielor rămase pe străzi
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    21 Iul 2021   •   20:22

Decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale a Sectorului 1, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 şi pe o notă privind deficienţele activităţilor de curăţenie stradală realizată de Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1.

Conform analizei, deşeurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 de zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală şi în cele cu tranzit intens, precizează autoritatea locală.

Conform sursei citate, începând cu data de 27 iunie, s-a constatat, în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Locală Sector 1 şi a numeroaselor sesizări primite de la cetăţeni, că serviciul de salubrizare nu mai funcţionează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public: protecţia sănătăţii populaţiei, responsabilitatea faţă de cetăţeni, conservarea şi protecţia mediului înconjurător, asigurarea calităţii şi continuităţii serviciului.

Potrivit raportului de gestiune a deşeurilor din iunie 2020, cantitatea totală de deşeuri colectată din Sectorul 1 în luna respectivă a fost de 11,24 mii de tone, adică, în medie, 374 tone/zi. În consecinţă, autoritatea locală estimează că, miercuri, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici.

Depozitarea necontrolată a unei astfel de cantităţi de deşeuri, în creştere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple: epidemiologic, pentru mediu înconjurător, de perturbare a fluxurilor de circulaţie, de încetinire a activităţii unor agenţi economici, ambiental pentru desfăşurarea evenimentelor culturale şi sportive din Capitală, precum şi risc de tulburări sociale, cu manifestaţii cauzate de nemulţumire şi panică.

Şobolanii cu ştaif din Sectorul 1 au ieşit la promenadă pe Calea Victoriei

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a făcut din micul Paris, marele Bucureşti al şobolanilor. Animalele au ieşit la promenadă pe Calea Victoriei. Oamenii sunt exasperaţi. Nu mai există cartier unde locatarii să nu se plângă de mizerie. Criza gunoiului este departe de a se termina. În timp de oamenii strâng semnături pentru demiterea primarului, Clotilde Armand, edilul a primit un ultimatum din partea Consiliului Local.

S-a ajuns la această situaţie pentru că Primaria contestă valabilitatea contractului semnat în 2008 cu actuala firmă de salubritate.

Edilul Clotilde Armand susţine că tarifele sunt prea mari, iar înţelegerea ilegală. De partea cealaltă, reprezentanţii companiei spun că au de recuperat 120 de milioane de lei de la autoritatea locală. Şi au redus numărul maşinilor de strâns gunoiul.

"În mai multe cartiere din Sectorul 1, mormanele de gunoaie acoperă efectiv trotuarele şi nu ai pe unde să treci. În mijlocul zilei temperaturile sar de 35 de de grade Celsius la soare, gunoiul se transformă într-un focar de infectie", a prezentat Cristi Popovici, reporter Antena 3.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close