Antena 3 CNN Actualitate Controverse la zilele maghiare de la Cluj-Napoca. Emil Boc, "sponsorul" prelegerii dedicate lui Horthy Miklos

Controverse la zilele maghiare de la Cluj-Napoca. Emil Boc, "sponsorul" prelegerii dedicate lui Horthy Miklos

Controverse la zilele maghiare de la Cluj-Napoca. Emil Boc, "sponsorul" prelegerii dedicate lui Horthy Miklos
Sursa foto: Foto:2db.com
20 Aug 2015   •   11:18

Fostul dictator maghiar, Horthy Miklos, partenerul lui Hitler din al Doilea Război Mondial, acuzat de deportări ale evreilor şi atrocităţi împotriva românilor, a fost onorat la Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.

Organizatorii susţin că nu este vorba de o omagiere, ci de o simplă prezentare cu temă istorică.

Prelegerea despre fostul conducător fascist al Ungariei din perioada celui de-al 2-lea Război Mondial, Miklos Horthy, a fost organizată la Cluj Napoca de o revistă culturală de limbă maghiară.

Amiralul Miklos Horthy a condus destinele Ungariei timp de peste 23 de ani. A fost un apropiat al lui Hitler şi cel care a aliniat politica maghiară la interesele Axei. De numele lui Horthy se leagă Diktatul de la Viena, dar şi deportarea în lagărele naziste a peste 150.000 de evrei români şi maghiari.

Clujenii au părerile împărţite când vine vorba de prelegerea despre Horthy.

Organizatorii susţin că prelegerea nu contravine ordonanţei promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, care interzice organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, dar şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid.

×
Parteneri
Primele imagini din interiorul halei cuprinse de incendiu, în București
x close