Antena 3 CNN Actualitate Criza medicamentelor ar mai putea dura 6 luni

Criza medicamentelor ar mai putea dura 6 luni

Criza medicamentelor ar mai putea dura 6 luni
21 Oct 2008   •   03:21

Criza medicamentelor nu s-a încheiat încă deşi ministrul Eugen Nicolăescu anunţase ajungerea la un acord cu distribuitorii. Aceştia avertizează însă că situaţia medicamentelor de import, aflate pe lista compensatelor, dar şi în programele naţionale, nu este rezolvată.
Pentru că Ministerul Sănătăţii nu a emis niciun act privind reactualizarea preţurilor la medicamente, distribuitorii continuă să livreze doar produse româneşti. Importurile la medicamentele în euro şi în dolari sunt în continuare sistate. ?Ceea ce s-a realizat până acum reprezintă doar un pas în direcţia reactualizării preţurilor?, se arată într-un comunicat trimis de Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente. Distribuitorii susţin că Ministerul Sănătăţii a făcut doar o înţelegere de principiu cu producătorii internaţionali, care întârzie să fie oficializată.v Blocada instituită de distribuitori la livrarea medicamentelor a intrat deja în a treia săptămână, iar farmaciştii au intrat într-un fel de şomaj tehnic, pentru că nu mai au ce să vândă.
Ministrul a obţinut doar un acord de principiu de la producători, dar urmează un proces îndelungat de calculare a preţurilor. Este vorba despre aflarea celor mai mici 12 preţuri din UE a mii de medicamente, iar în unele state acestea sunt foarte greu de obţinut. Apoi trebuie făcută media, pe fiecare medicament, şi scăzut 5%.
În alte ţări acest proces durează o jumătate de an, şi este puţin probabil ca în România să dureze doar câteva zile. Până atunci încă, nimeni nu vinde nimic, pentru că ar însemna pierdere pentru distribuitori, ceea ce se traduce pe moment printr-o mare pierdere pentru bolnavi.
Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close