Antena 3 CNN Actualitate Cultură "Cartofii prăjiţi ne unesc!" Belgienii vor să includă specialitatea culinară în patrimoniul cultural UNESCO

"Cartofii prăjiţi ne unesc!" Belgienii vor să includă specialitatea culinară în patrimoniul cultural UNESCO

"Cartofii prăjiţi ne unesc!" Belgienii vor să includă specialitatea culinară în patrimoniul cultural UNESCO
Sursa foto: Foto: www.belgiumtheplaceto.be
30 Noi 2013   •   16:34

O asociaţie a producătorilor de cartofi prăjiţi din Belgia a lansat o campanie naţională pentru ca această specialitate culinară să fie inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, informează lefigaro.fr. Campania a fost lansată de Uniunea naţională a producătorilor de cartofi prăjiţi belgieni (L'Union nationale des frituristes belges/ UNAFRI)  cu ocazia "Săptămânii cartofilor prăjiţi din Belgia".

Cartofii prăjiţi belgieni au o veritabilă reputaţie de apărat, întrucât 96% dintre familiile belgiene includ acest preparat cel puţin o dată pe lună în meniul lor.

Belgienii spun că acest preparat specific, o combinaţie între cartofii din varietatea "bintje" şi uleiul pentru prăjit, are un gust unic.
   
"Gustul delicios al cartofilor prăjiţi, atmosfera unică din restaurantele de profil şi caracterul artizanal al producătorilor noştri fac din cartofii prăjiţi nu doar un deliciu, ci şi o bogăţie culturală unică", se afirmă într-un mesaj postat pe site-ul creat cu ocazia "Săptămânii cartofilor prăjiţi din Belgia".

Asociaţia UNAFRI a depus deja un dosar pe masa de lucru a ministrului flamand al Culturii şi a făcut apel, în paralel, la sprijinul publicului, un element considerat vital. În acest sens, UNAFRI a lansat o petiţie pe internet, dar şi în restaurantele care prepară şi comercializează cartofi prăjiţi.

"Este minunat că avem un proiect care promovează un element al culturii belgiene. Cartofii prăjiţi ne unesc. Trebuie să renunţăm la această mentalitate tipic belgiană, potrivit căreia orice este belgian reprezintă ceva rău", a declarat preşedintele UNAFRI.

×
Subiecte în articol: UNESCO cartofi prajiti
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close