Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ceramica de Horezu, acceptată în patrimoniul UNESCO

Ceramica de Horezu, acceptată în patrimoniul UNESCO

Ceramica de Horezu, acceptată în patrimoniul UNESCO
26 Mai 2012   •   23:51

Cocoşul de Hurez cucereşte lumea întreagă! Organizaţia internaţională UNESCO a acceptat să includă în patrimoniu şi Ceramica de Horezu. Asta înseamnă că celebrele vase de lut pictate de mână în cele mai neobişnuite forme şi culori vor fi protejate aşa încât să nu dispară.

Câteva secunde. De atât au nevoie meşterii ceramişti ca să transforme un bulgăre de lut într-o superbă vază tradiţională. Îndemânarea vine, însă, după ani şi ani de muncă. Ion Palosi învârte roata olarului din copilărie şi a deprins meşteşugul de la tatăl său. A învăţat în timp că orice ezitare năruieşte totul. Acum, din mâinile lui şi ale soţiei sale ies numai minunăţii.

Fiecare vas de ceramică este pictat, apoi, de mână. Dragostea pentru olărit s-a transmis şi către mezina familiei.

Aşa s-a păstrat secretul lucrului cu lutul, din generaţie în generaţie. La Horezu, aproape toţi localnicii sunt meşteri populari. Pe strada principală , cât vezi cu ochii sunt expuse celebrele vase. De pe ele, cocoşul de Horezu îi îndeamnă pe români să cumpere.

Alături de doină şi dansul căluşarilor, ceramica de Horezu a fost acceptată în patrimoniul imaterial al UNESCO. Asta înseamnă că nici măcar autorităţile noastre nu pot da legi care să modifice în vreun fel tot ceea ce înseamnă ceramica de Horezu. Tradiţia noastră va fi protejată internaţional.
 

×
Subiecte în articol: UNESCO
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close