Antena 3 CNN Actualitate Cultură Filip Iorga: "Nicolae Iorga a fost genial. A fost un om al recordurilor"

Filip Iorga: "Nicolae Iorga a fost genial. A fost un om al recordurilor"

Istoricul Filip Iorga spune că Nicolae Iorga a avut un mare dezavantaj, acela că a fost genial. "Geniile de multe ori sperie, ne crispează, ne îndepărtează. Sunt prea masive", a spus Filip Iorga, sâmbătă, la emisiunea "De-a viaţa ascunselea".

Filip Iorga: "Nicolae Iorga a fost genial. A fost un om al recordurilor"
de Silvia Preda    |    27 Noi 2021   •   16:23

"Faptul că a fost genial, faptul că a fost un copil-minune, un om al recordurilor, faptul că termină facultatea într-un an, că la 5 ani vorbea franţuzeşte şi putea să traducă(...). Statutul ăsta de geniu îndepărtează", a mai spus istoricul Filip Iorga despre Nicolae Iorga, cel care este considerat a fi unul dintre cei mai mari istorici pe care i-a avut vreodată România.

La data de 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost ridicat de un grup de legionari şi asasinat lângă Strejnicu. El a fost împuşcat de nouă ori. Legionarii îl considerau pe Iorga responsabil pentru moartea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu.

Pe lângă activitatea sa de dramaturg, memorialist și critic literar, Nicolae Iorga a deținut funcția de prim-ministru al României între 1931 și 1932. În ciuda faptului că a schimbat destinele țării, Iorga a murit în urma unui asasinat bine pus la punct.

"Cel mai bun omagiu e să citim câteva pagini de Nicolae Iorga din când în când", susţine Filip Iorga.

27 noiembrie 2021: 81 de ani de la asasinarea marelui istoric Nicolae Iorga 

"Și în viață, în simțire, în scris, în gând, când te uiți bine, rămâne mai ales ce ai dat altora, ce ai lăsat de la tine, ce ai jertfit. Prin înstrăinarea de tine însuți capeți și consecvență, și stăruință, și caracterul, și iubirea oamenilor" - Nicolae Iorga.

Aflaţi mai multe informaţii despre viaţa lui Nicolae Iorga urmărind materialul video de mai jos!

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close