Antena 3 CNN Actualitate Cultură Omagiu pentru Nicolae Iorga, la 150 de ani de la nașterea marelui istoric. Dan Puric: ”În fiecare pas al lui este ecoul veșniciei”

Omagiu pentru Nicolae Iorga, la 150 de ani de la nașterea marelui istoric. Dan Puric: ”În fiecare pas al lui este ecoul veșniciei”

La 150 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României îl omagiază pe marele istoric, în cadrul proiectului ”Ziua recunoștinței pentru valorile naționale”. Evenimentul se va desfășura sub forma unei mese rotunde, la care sunt invitați să participe istorici, oameni de cultură, academicieni, dar și tineri preocupați de trecutul istoric al țării noastre.

Omagiu pentru Nicolae Iorga, la 150 de ani de la nașterea marelui istoric. Dan Puric: ”În fiecare pas al lui este ecoul veșniciei”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Ştefan    |    10 Oct 2021   •   09:26

”Ziua recunoștinței pentru valorile naționale” are loc în fiecare an, în luna noiembrie.

Marile personalități contemporane se unesc în jurul valorilor naționale.

Cea de-a treia ediție a evenimentului ”Ziua recunoștinței pentru valorile naționale” face parte dintr-un amplu proiect național inițiat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în 2019, care are ca scop promovarea valorilor culturale și naționale românești, prin omagierea celor mai importante personalități, care au avut un rol semnificativ în istoria și cultura poporului român.

”Memoria și excelența de azi merg foarte bine împreună. Deci nu cred că putem să fim competenți sau să lăsăm în urmă ceva cu adevărat consistent, fără să ne raportăm la valorile și la reperele din trecut”, a spus istoricul Filip Iorga.

În cadrul mesei rotunde va fi omagiată personalitatea excepțională a lui Nicolae Iorga.

Istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memoralist, gazetar, publicist, om politic, membru titular al Academiei Române, Nicolae Iorga a fost o personalitate care a creat școală și a dat substanță culturii naționale, influențând puternic viața politică a țării sale.

”Cred că este una din personalitățile cele mai înalte și un model, pe de o parte, pentru valoarea lucrărilor sale și contribuțiilor sale și, în al doilea rând, pentru imensa contribuție pe care a avut-o la culturalizarea poporului, fiindcă a fost un mare popularizator”, a declarat pentru Antena 3 omul de știință Constantin Bălăcescu Stolnici.

”Pentru România, Iorga cred că este una dintre cele mai mari, dacă nu cea mai mare personalitate, cel mai mare savant și istoric, pe plan mondial, născut în românia”, a spus actorul Valentin Teodosiu.

”Vezi un uriaș călcând în istorie și în fiecare pas să fie ecoul veșniciei? Ăsta e Iorga. În fiecare pas al lui este ecoul veșniciei. El e un munte”, a declarat și actorul Dan Puric.

”El este o mare personalitate, din marile personalități ale culturii noastre. Eu aș compara cu Sadoveanu în literatură. El a făcut istoria noastră, el a reconstituit-o, deci putem să spunem că el a făcut-o”, a precizat istoricul Eugen Simion.

×
Subiecte în articol: nicolae iorga
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close