Antena 3 CNN Actualitate Cultură ONU avertizează: Comorile istorice ale Siriei sunt în pericol

ONU avertizează: Comorile istorice ale Siriei sunt în pericol

ONU avertizează: Comorile istorice ale Siriei sunt în pericol
de M.T.    |    20 Iun 2013   •   20:05

Oraşul antic Palmyra şi alte cinci situri istorice din Siria sunt în pericol de a fi distruse de conflictul din această ţară, a avertizat UNESCO, potrivit The Telegraph.

Joi, în cadrul convenţiei sale anuale, UNESCO a plasat marile comori istorice ale Siriei, printre care şi celebrul castel al cruciaţilor Crac des Chevaliers, pe lista siturilor aflate în Patrimoniul Cultural Mondial şi care sunt în pericol să dispară din cauza războiului civil ce a produs deja pagube importante.

„Scopul nostru este de a atrage atenţia asupra acestei ameninţări şi de a mobiliza toate părţile implicate pentru a proteja aceste situri, care riscă să fie deteriorate în continuare, şi pentru a sprijini restaurarea lor atunci când situaţia o va pemite”, a declarat Roni Amelan, un purtător de cuvânt al UNESCO.

În Siria se găsesc mai multe artefacte antice şi situri istorice extrem de importante. Muzeul Naţional din Damasc deţine o colecţie impresionantă de peste 77.000 de obiecte culturale, iar siturile de la Palmyra, Bosra, Damasc şi Alep cuprind istoria mai multor civilizaţii antice.

Războiul civil din Siria a crescut numărul jafurilor în siturile istorice din întreaga ţară, care au rămas expuse din cauza conflictului. Potrivit unei hărţi publicate de Departamentul de Stat american, doar 3% din siturile culturale ale Siriei au rămas în afara zonei de conflict.

În luna aprilie, minaretul Marii Moschei a Omeiazilor din Alep a fost distrus în urma luptelor dintre forţele guvernamentale şi rebeli, iar în mai, pe site-ul YouTube au apărut imagini din Palmyra care arătau tancuri ale armatei trecând printre ruinele oraşului şi distrugând mai multe coloane antice.

×
Subiecte în articol: UNESCO Siria razboi civil siria
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close