Antena 3 CNN Actualitate Cultură Răul în forma sa pură. El a fost călăul a şase milioane de oameni. Un medic de origine română a ajutat la prinderea lui

Răul în forma sa pură. El a fost călăul a şase milioane de oameni. Un medic de origine română a ajutat la prinderea lui

Răul în forma sa pură. El a fost călăul a şase milioane de oameni. Un medic de origine română a ajutat la prinderea lui
Sursa foto: Foto: Arhiva Life
20 Iul 2012   •   12:33
Otto Adolf Eichmann a fost cel care a condus „Soluţia finală”, adică exterminarea a şase milioane de evrei între anii 1940-1945. La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, el a fost prins de Mosad, judecat la un tribunal din Ierusalim şi condamnat la moarte prin spânzurare.

Eichmann (născut la data de 19 martie 1906) s-a înscris în partidul nazist la 1 aprilie 1932, unde a ajuns la gradul de Obersturmbannfuhrer – SS (echivalent al gradului de locotenent.colonel).

După terminarea războiului, în 1950, Eichmann a fost ajutat să fugă în Argentina devenită ţară de refugiu al criminalilor naziști, cu un paşaport fals pe numele de Ricardo Klement, emis de şeful delegaţiei italiene Crucii roşii la Geneva.

Termenul „Soluţia finală a problemei evreiesti în Europa”, care se referă la planul nazist de executare a genocidului sistematic împotriva evreilor europeni, a fost utilizat pentru prima oară de Eichmann.

Foto: Eichmann, aşteptând verdictul final (arhiva Life)


Toată industria genocidului Germaniei naziste era condusă și coordonată de Eichmann.

Eichmann decidea cine va fi urcat imediat în trenurile spre Auschwitz şi Treblika şi cine va fi deportat ulterior, iar oamenii săi asigurau şi coordonau transporturile. Diagramele care reflectau starea curentă a genocidului erau afișiate în biroul său din strada Kurfürstenstraße în Berlin.

În 1960, Eichmann a fost capturat de un comando al Mosadului, cu participarea medicului anestezist de origine română dr. Iona Elian, şi adus în israel.

A fost judecat pentru crime de zrăzboi şi crime împotriva umanităţii. După ce a fost găsit vinovat, Eichmann a fost condamnat la moarte și executat la data de 31 mai 1962. A fost singurul caz de executare a unui condamnat la moarte în Israel.

Imagini de la procesul lui Eichmann

 

×
Subiecte în articol: Adolf Hitler evrei

Prețul gigacaloriei pentru populație a crescut la 1 aprilie 2022

Cât o să ne coste încălzirea pentru un apartament cu două camere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close