Antena 3 CNN Actualitate Cultură Record de candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace: Wikileaks şi figuri ale "primăverii arabe", printre nominalizaţi

Record de candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace: Wikileaks şi figuri ale "primăverii arabe", printre nominalizaţi

Record de candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace: Wikileaks şi figuri ale "primăverii arabe", printre nominalizaţi
Sursa foto: Foto: antena3.ro
01 Mar 2011   •   18:27

Uniunea Europeană, Wikileaks, fondatorii Internetului şi figuri ale "primăverii arabe", sunt doar câteva dintre numele de referinţă care figurează pe lista celor 241 de candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace din 2011, relatează AFP.

Numărul mare al candidaţilor reprezintă un nou record, anul trecut înregistrându-se 237 de candidaturi.

Geir Lundestad, directorul Institutului Nobel, a declarat marţi că ediţia din 2011 este inflluenţată de revoltele populare din Tunisia, Egipt şi Libia.

De asemenea, site-ul creat de australianul Julian Assange, specializat în publicarea de informaţii confidenţiale a permis ridicarea vãlului care acoperã "corupţia, crimele de rãzboi şi tortura", a afirmat deputatul norvegian Snorre Valen.

Americanii Larry Roberts, Vint Cerf şi britanicul Tim Berners - Lee, acreditaţi cu crearea Internetului, şi datorită cărora există astăzi site-uri precum Facebook şi Twitter, site-uri cu un rol semnificativ în "primăvara arabă", se află şi ei pe lista candidaţilor.

Numele laureatului sau laureaţilor va fi anunţat în octombrie, premiul urmând sã fie înmânat în mod tradiţional pe 10 decembrie, dată la care este comemorată moartea fondatorului şi inventatorului suedez al dinamitei, Alfred Nobel.


×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close