Antena 3 CNN Actualitate Cultură Regizorul Wim Wenders a primit premiul pentru întreaga carieră, la TIFF

Regizorul Wim Wenders a primit premiul pentru întreaga carieră, la TIFF

Regizorul Wim Wenders a primit premiul pentru întreaga carieră, la TIFF
Sursa foto: wenders
06 Iun 2010   •   11:22

Regizorul german Wim Wenders a primit premiul pentru întreaga carieră, acordat unei personalităţi din cinematografia mondială, sâmbătă seară, la Gala Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), potrivit Mediafax.

"Multe mulţumiri", a spus Wim Wenders, în limba română, fapt care a atras aplauzele publicului prezent la evenimentul organizat la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

"Mulţumesc că aţi încercat să mă convingeţi că am realizat ceva. Sunt genul de om care regizează fiecare film ca şi cum ar fi primul şi am nevoie să fiu asigurat că fac ceva bine", a adăugat Wim Wenders, în limba engleză. Regizorul a mai spus că a început să se ataşeze, pe perioada desfăşurării TIFF, de Cluj, dar şi de cinematografia românească. "Nu va fi ultima dată pentru noi, aici", a conchis Wenders.

Una dintre cele mai influente figuri ale cinematografiei europene a ultimelor decenii, născut în 1945, Wenders este preşedintele Academiei de Film Europene din 1996 şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Noului Cinema German, mişcarea-manifest care a marcat istoria filmului în anii '70.

Activitatea lui Wim Wenders cuprinde şi profesoratul la Universitatea de Arte din Hamburg, fotografia şi critica de film.

Wim Wenders a primit peste 45 de distincţii la festivaluri de filme prestigioase, precum şi trofee sau nominalizări la cele mai importante premii cinematografice din lume. Printre acestea se numără Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes ("Paris, Texas" - 1984), Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia ("Starea lucrurilor/ The State of Things" - 1982), Premiul BAFTA ("Paris, Texas" - 1984), Premiul Academiei de Film Europene ("Wings of Desire" - 1988) şi nominalizarea la premiul Oscar ("Buena Vista Social Club" - 1999). De asemenea, Wim Wenders este membru al prestigiosului ordin paneuropean "Pour le Mérite".

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se desfăşoară în perioada 28 mai - 6 iunie, la Cluj-Napoca.

Antena3.ro




×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close