Antena 3 CNN Actualitate Cum a rămas Euroins cu conturile goale în numai o lună. Schema care a lăsat fără asigurare peste trei milioane de români

Cum a rămas Euroins cu conturile goale în numai o lună. Schema care a lăsat fără asigurare peste trei milioane de români

Apar noi informații în scandalul care a zdruncinat piața asigurărilor din România.

Cum a rămas Euroins cu conturile goale în numai o lună. Schema care a lăsat fără asigurare peste trei milioane de români
Sursa foto: Inquam Photo
de Laura Dinu    |    30 Mar 2023   •   10:34

Potrivit unor noi documente, Euroins a transferat sume uriaşe de bani către compania-mamă, în Bulgaria. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu ar fi fost informată în prealabil despre aceste tranzacții, aflând despre ele după ce deja totul fusese parafat şi conturile golite.   

Potrivit documentelor obținute de jurnaliștii de la Libertatea, Euroins a început transferurile de bani încă din 14 februarie, la două săptămâni după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară ar fi decis să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA. 

Astfel, primii bani au ajuns tot la o companie din grupul Eurohold, prin semnarea unui contract de reasigurare cu EIG Re, din Bulgaria. Aproximativ 300 de milioane de euro au fost scoase astfel din compania românească.  

Contractul prevedea că, dacă Euroins intră în administrare, atunci obligațiile celeilalte părți încetează. Este clauza prin care, practic, banii rămân în Bulgaria, iar Fondul de Garantare nu se poate atinge de ei.  

Citește și: Cât vor plăti românii pentru polițele RCA după plafonare. Amenzi de până la 50.000 de lei pentru asigurătorii care nu respectă regula

Compania susține însă că totul a fost făcut transparent, că autoritățile au fost informate și că banii nu au dispărut. 

Potrivit contractului de reasigurare semnat, EIG Re a fost obligată să plătească suplimentar cu 1 miliard de lei peste această sumă în cazul unor plăți suplimentare care ar avea loc, precum și să acopere 87% din daunele din portofoliul Euroins România în 2023. Contractul de reasigurare cu EIG Re este retroactiv și valabil de la 1 ianuarie 2023. Doar pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 17 martie 2023, suma plătită în baza acestui contract a fost de peste 450 milioane lei. 

O altă tranzacţie considerată suspectă a avut loc pe 15 martie, potrivit jurnaliştilor de la Libertatea. Atunci, Euroins a împrumutat cu bani grupul Eurohold. Este vorba despre obligaţiuni la alte entităţi care totalizează 253 de milioane de lei. Obligațiunile sunt instrumente financiare prin care emitentul practic se împrumută de la cei care le cumpără. La schimb, acesta plătește o dobândă.  

Consecința acestor operațiuni este că statul român trebuie acum să achite, prin Fondul de Garantare, paguba de sute de milioane de euro care rezultă din insolvența Euroins.  

Un parlamentar liberal cere acum demiterea și cercetarea penală a conducerilor mai multor instituții ale statului român. 

×
Subiecte în articol: Euroins
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close