Antena 3 CNN Actualitate Cum îşi "fertilizau" conturile medicii de la Sabyc. Povestea unei afaceri de 2 milioane de euro (VIDEO)

Cum îşi "fertilizau" conturile medicii de la Sabyc. Povestea unei afaceri de 2 milioane de euro (VIDEO)

Cum îşi "fertilizau" conturile medicii de la Sabyc. Povestea unei afaceri de 2 milioane de euro (VIDEO)
22 Iul 2009   •   20:28

Păcăliţi în Israel, jecmăniţi în România. Aceasta e povestea femeiilor care apelau la clinica Sabyc. Îşi doreau copii iar fertilizarea in vitro era singura opţiune. Doar că medicii nu voiau decât "să-şi fertilizeze" conturile. La toate astea se adaugă umilinţa. Urmăriţi o mărturie cutremurătoare a unei paciente pe care descinderea poliţiştilor a surprins-o chiar în momentul în care era pregătită pentru fertilizare, pe masă.

?Eram pe masă, medicul îmi introducea ovulul. Noi vedem totul pe un monitor. Atunci au spart uşa mascaţii?, povesteşte pacienta.

Mascaţii aveau pistoale şi camere de filmat, iar doctorul Levit a încercat să le spună să nu intre. Dar, nimeni nu l-a băgat în seamă. Poliţiştii au început să ţipe la el şi l-au pus cu faţa la perete.

?Iar eu eram în continuare pe masă, cu picioarele desfăcute şi cu un aparat în mine. M-a durut foarte tare şi nu m-am putut mişca?, spune pacienta.

Îşi aminteşte că în haosul care a urmat şi-a dat brusc seama că e complet dezbrăcată. Medicul dădea explicaţii. Iar poliţiştii erau peste tot. Unul se afla chiar lângă ea.

?Mi-am luat chiloţii şi-am încercat să îi pun pe mine. Poliţistul s-a uitat la mine tot timpul. I-am spus: Nu pot să stau în picioare. Nu mă simt bine. Şi ei mi-au spus, ţipând: Stai!?, declară pacienta.

Era însă singura variantă, după cum declară şi anchetatorii români. Fără flagrant, medicii nu ar fi fost niciodată prinşi. ?Mi-a fost teamă că avea pistol. Eu vroiam să ştiu cu ce eram vinovată. Am întrebat. Poliţistul mi-a spus că noi suntem victime ale sistemului din Israel şi din România. Iar ei au venit la noi şi ne-au salvat, pentru că nu era legal ce se întâmpla acolo. Şi m-au întrebat: Ştii de la cine sunt celulele pe care le primeşti? De la femei de la ţară, bolnave?, povesteşte femeia.

Nu ştia de toate acestea, din Israel primise doar recomandări bune cu privire la clinică. Un medic israelian o trimisese în România. Ea ştia că ovulele aparţin unor studente şi că totul e în regulă.

?Eu am încercat să explic că Israelul m-a trimis aici, şi că am toate actele medicale în regulă. Ei au spus: Ok. Semnează asta şi pleacă?, spune femeia.

?Femeile plângeau. Vroiau doar să aibă copii. Sunt femei care au economisit bani pentru asta. Eu sunt foarte supărată pe Israel. N-am încercat să fac comerţ cu organe. N-am vrut să înşel pe cineva. De ce mi se întâmplă asta? De ce nimeni nu dă răspunsuri??

Răspunsuri aşteaptă şi anchetatorii. Medicii israelieni spun că au fost, la rândul lor, dezinformaţi. Şi că nu ştiau de problemele clinicii. Clinica lucra ilegal pentru că ovulele erau obţinute într-o manieră comercială. Nu erau donate ci cumpărate pe bani. Legea în România nu permite aşa ceva.


Percheziţiile continuă la clinica Sabyc. Povestea afacerii
Procurorii au adus-o azi la faţa locului pe secretara clinicii pentru o reconstituire. În mai puţin de un an şi jumătate, patru evrei şi o româncă au reuşit să pună la cale o afacere de 2 milioane de euro pe an.

Creierul afacerii era un doctor israelian, Harry Miron, născut însă la Iaşi. El a fost cercetat prima dată în 2005 după ce România a fost acuzată că a trimis ilegal embrioni în Marea Britanie. A scăpat pentru că la vremea respectiva la noi în ţară prelevarea de ovule pe bani nu era sancţionată penal. Conştient însă că are numele pătat l-a spălat românizându-l şi trasformându-l din Miron în Mironescu.

În 2007, noul Mironescu relansa afacerea Sabyc. Nu direct, ci prin fiul său. Yair. Născut în Israel, tânărul de 26 de ani, şi el medic, se acomodase locului. Nimeni nu ştie cât de bun era ca doctor dar toţi îl cunosc ca pe un stâlp de bază al teraselor din Dorobanţi. De partea medicală se ocupau medici racolaţi din Israel dispuşi să facă inseminări artificiale în România.

Surse judiciare susţin că cei doi căştigau fiecare câteva mii de euro pe lună.

"Racolau din străinătate cuplurile care doreau să beneficieze de tehnicile de reproducere asistată, după care i aduceau la momentul oportun în Bucureşti, ocazie cu care avea loc fertilizarea in vitro", se arată în motivarea Instanţei de Judecată.

Zilele din weekend, când se ştie, în România nu se fac controale, erau preferate păentru inseminări. Aici intra în joc pionul român al afacerii, o româncă de 24 de ani - Cecilia Borza. Ea făcea ca totul să meargă ca pe roate. Oficial o simplă secretară, ea se ocupa de cazarea medicilor străini şi găsirea donatoarelor.

Mâna dură a afacerii, Cecilia Borza se asigura că numărul celor care ştiu amănunte era foarte mic. Tot ea făcea plăţile şi către cei doi medici români care nu aveau voie decât să acorde asistenţă medicală după implant.

Toţi cei implicaţi riscă pedepse de până la 15 ani de închisoare. Autorităţile spun că au dat doar de o mică parte a angrenajului de la clinica Sabyc.

Observator

×
Subiecte în articol: fertilizare in vitro
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close