Antena 3 Actualitate Cum sunt încălcate drepturile omului în România. Traficul de persoane, discriminarea şi corupţia, cele mai grave fenomene care îi afectează pe români

Cum sunt încălcate drepturile omului în România. Traficul de persoane, discriminarea şi corupţia, cele mai grave fenomene care îi afectează pe români

25 Mai 2012   •   08:00
Cum sunt încălcate drepturile omului în România. Traficul de persoane, discriminarea şi corupţia, cele mai grave fenomene care îi afectează pe români
Sursa foto: Foto: worldlymind.org

Traficul de persoane, discriminarea romilor şi corupţia sunt cele mai grave fenomene care afectează drepturile omului în România, potrivit raportului publicat de Departamentul de Stat al SUA. Documentul semnalează şi alte probleme grave, precum noul cod al muncii sau discriminarea minorităţilor sexuale şi a celor infectaţi cu HIV.

Spre deosebire de China, Sudan, sau chiar Rusia, Ucraina şi Belarus, România nu se află printre ţările acuzate de încălcări grave ale drepturilor omului în raportul departamentului de stat al SUA.

Documentul menţionează, totuşi, traficul de persoane pentru muncă forţată, exploatare sexuală sau cerşetorie, corupţia care "afectează toate sectoarele societăţii" şi discriminarea romilor.

La acest capitol este citată şi sancţionarea preşedintelui Traian Băsescu de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru o declaraţie despre "ţiganii agresivi, hoţi şi cerşetori" din Finlanda.

Documentul mai relevă lipsa de imparţialitate a justiţiei, uneori supusă influenţelor politice, şi restituirea foarte lentă a proprietăţilor confiscate de comunişti.

Raportul, care se referă doar la anul 2011, semnalează că noul cod al muncii a slăbit poziţia salariaţilor faţă de angajatori. Guvernul român este criticat şi pentru "ezitările" în urmărirea şi pedepsirea abuzurilor comise de oficialităţi sau de poliţişti.

×
Subiecte în articol: Drepturile omului cersetorie justitie

Ați resimțit creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022? Cât ar trebui să fie pensia în România pentru o viață normală? Dezbate subiectul împreună cu noi pe grupul de Facebook Ştiri Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close