Antena 3 CNN Actualitate Descoperire a cercetătorilor din Galați: Un extract de lufă ar putea fi folosit în prevenirea bolii COVID-19

Descoperire a cercetătorilor din Galați: Un extract de lufă ar putea fi folosit în prevenirea bolii COVID-19

Un cercetător român susține că prevenirea infectării cu Sars-CoV-2 ar putea veni din grădină. Costel Vânătoru împreună cu specialiștii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați testează posibilitatea ca în structura măștilor să fie inserate extracte din primul soi românesc omologat de luffa cylindrica.

Descoperire a cercetătorilor din Galați: Un extract de lufă ar putea fi folosit în prevenirea bolii COVID-19
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Oct 2021   •   21:36

Cu proprietăți antivirale de excepție, acesta poate fi o soluție ieftină și eficientă, spun oamenii de știință.

Primul soi românesc omologat de luffa cylindrica are calități deosebite. Planta are puternic efect antiviral.

„Lufa a ajuns la maturitate și acum putem să o folosim ca burete vegetal. Prezintă o țesătură densă, fină, care este îmbibată în saponine. Deține un săpun natural, care se află în aceste fibre. Specia este prezentă de mai mulți ani în România. În jurul acestei plante se poate crea o adevărată industrie”, spune Costel Vânătoru.

Aceste caracteristici l-au făcut pe Costel Vânătoru să ia în calcul posibilitatea ca planta să fie parte a soluției în ceea ce privește prevenirea infectării cu Sars-CoV-2. Primele demersuri au fost deja făcute, iar cercetările ar putea fi continuate prin colaborarea cu cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos.

Se cercetează cum pot fi obținute măști medicinale folosind elementul filtrat din luffa cylindrica.  Rețeaua de fibre este foarte densă, astfel că nu se degradează ușor.

Urmăriți un material realizat de reporterii Antena 3:

×
Subiecte în articol: COVID-19 planta Galați
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close