Antena 3 CNN Actualitate Dezvăluiri incredibile din dosarul fostului şef ANI. Motivare instanţă: Deputatul Nicolescu cerea 5% din acţiuni

Dezvăluiri incredibile din dosarul fostului şef ANI. Motivare instanţă: Deputatul Nicolescu cerea 5% din acţiuni

Dezvăluiri incredibile din dosarul fostului şef ANI. Motivare instanţă: Deputatul Nicolescu cerea 5% din acţiuni
Sursa foto: Foto: Agerpres
24 Mar 2015   •   13:06

Dezvăluiri incredibile despre modul în care se acordau despăgubirile în ANRP apar în motivarea instanţei privind decizia de arestare a fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.

Potrivit instanţei, în denunţul său, Valentin Vişoiu, partener de afaceri cu Radu Pricop, a afirmat că pentru soluţionarea fără impedimente a trei dosare pentru care achiziţionase drepturile litigioase, deputatul PNL Theodor Nicolescu, la momentul respectiv vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale, a pretins 5% din totalul acţiunilor.

"În denunţurile formulate, martorii au confirmat că, împreună cu Vişoiu Valentin şi Barbu Florin Şerban au achiziţionat drepturile litigioase de la proprietarii îndreptăţiţi să primească despăgubiri de la ANRP în dosarele respective, iar pentru soluţionarea acestora cu celeritate şi fără impedimente, Nicolescu Teodor Cătălin, la momentul respectiv vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Ie-a pretins 5% din totalul acţiunilor", se arată în motivarea instanţei.

Magistraţii arată în motivare că Horia Georgescu şi ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul ANRP nu erau interesaţi de atribuţiile profesionale, acordând despăgubiri fără să consulte dosarele. Astfel au fost aduse prejudicii grave bugetului de stat.

"Cu toate acestea este evident că inculpaţii luoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin - membrii ai Comisiei Centrale nici nu au verificat dacă evaluările au la bază asemenea informaţii şi se dovedeşte că afirmaţiile inculpatului Baciu Remus-Virgil sunt cât se poate de reale, că în realitate activitatea Comisiei Centrale era o formalitate de semnare a unor tabele, după cum rezultă de altfel şi din procese verbale semnate de către inculpaţi aflate în vol.9 dup, că dosarele de despăgubire ori rapoartele de evaluare nici nu au fost văzute fizic de vreunul dintre ei, toate elemente de fapt ce denotă dispreţul faţă de lege, faţă de obligaţiile care şi le-au asumat, de modul în care au înţeles să-şi exercite funcţia publică şi evident intenţia infracţională", se mai arată în motivarea instanţei.
În opinia judecătorilor, infracţiunile pentru care sunt urmăriţi penal inculpaţii prezintă un grad ridicat de pericol social, determinat de indiferenţa profesională şi superficialitatea în îndeplinirea atribuţiilor care le reveneau, "puse în evidenţă de validarea unor despăgubiri exorbitante, fără un minim de efort de verificare a documentelor depuse la dosar".

Magistraţii de la ÎCCJ au decis pe 18 martie arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului șef al ANI Horia Georgescu, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP. În acelaşi dosar, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile Mihnea Remus Iuoraş (fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreşedinte al Comisiei), Constantin Cătălin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Vişoiu şi Alexandru Florin Hanu (evaluatori). În schimb, evaluatorii Dorin Cornel Drulă şi Neculai Nistor au primit arest la domiciliu.

×
Subiecte în articol: Horia Georgescu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close