Antena 3 Actualitate Șase polițiști, reținuți în dosarul permiselor auto. Vezi modul de operare folosit

Șase polițiști, reținuți în dosarul permiselor auto. Vezi modul de operare folosit

de S.T.    |    16 Dec 2015   •   10:46
Șase polițiști, reținuți în dosarul permiselor auto. Vezi modul de operare folosit Foto: jurnalul.ro
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus reținerea a 20 de persoane în dosarul permiselor auto, dintre care șase sunt polițiști de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Potrivit Parchetului Capitalei, din cei 20 de reținuți, 16 vor fi duși miercuri la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă, scrie Agerpres.

În total, în acest dosar sunt urmărite penal 87 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență, dintre care 10 sunt polițiști examinatori, 30 de instructori, 40 de elevi cursanți, restul fiind intermediari.

Procurorii susțin că modul de operare folosit în acest dosar era următorul: instructorul auto era cel care îi făcea elevului oferta de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani; apoi, instructorul primea suma de bani (în general între 250 și 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea.


Pentru anumite categorii de candidați (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de școlarizare se apropie de data de expirare a valabilității), instructorii auto solicitau o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, polițiștii examinatori pretindeau mai mulți bani.

Înainte de momentul examenului, instructorul auto discuta cu polițistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care avea acces la lucrătorii de poliție și era desemnat de aceștia ca și "colector" sau "casier"), pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-a realizat traficul de influență.

După susținerea și promovarea examenului de către candidații pentru care s-a traficat influența, instructorul auto înmâna lucrătorului de poliție sumele de bani fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de polițistul examinator ca și "colector" sau "casier", al cărui rol era de a strânge sumele de bani date ca mită, de a ține o evidență exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat și a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidați.

Instructorii auto se întâlneau cu polițiștii examinatori în vederea înmânării sumelor de bani provenind de la candidați la locuințele celor din urmă sau în locuri și în momente prestabilite.

De asemenea, a rezultat implicarea în schema menționată a unor persoane care nu au calitatea de instructori și acționau ca intermediari între instructorii auto și polițiștii examinatori, asigurând conspirativitatea mijloacelor folosite pentru remiterea sumelor către polițiști.

Procurorii mai arată că, în discuțiile dintre ei, instructorii auto și lucrătorii de poliție manifestau o preocupare continuă pe timpul desfășurării activității pentru asigurarea confidențialității comunicațiilor și a scopului real al activităților întreprinse, folosind un limbaj codificat.

Astfel, pentru noțiunea candidat/elev/cursant se foloseau cuvintele: "pachet", "bucată", "roabă", "blugi", "cartofi", "roată", iar pentru sumele de bani: "coco", "iepuroi" (euro).

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close