Antena 3 CNN Actualitate De ce e bine, de fapt, să apară reacţii adverse după rapelul la vaccinul anti-COVID. Medic: "Nu înseamnă boală, e un răspuns..."

De ce e bine, de fapt, să apară reacţii adverse după rapelul la vaccinul anti-COVID. Medic: "Nu înseamnă boală, e un răspuns..."

Reacţiile la rapelul vaccinului contra COVID-19 sunt mai frecvente decât în cazul primei doze, spun medicii. 

De ce e bine, de fapt, să apară reacţii adverse după rapelul la vaccinul anti-COVID. Medic: "Nu înseamnă boală, e un răspuns..."
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    11 Feb 2021   •   13:00

Pentru unele persoane, chiar dacă nu le pun viaţa în pericol, aceste efecte adverse sunt uneori agresive sau chiar greu de explicat. 

"Este un răspuns al organismului la acea proteină care o introduce vaccinul la a doua doză, un răspuns care indică faptul că organismul recunoaşte acea particulă şi imunitatea lui răspunde. 

Dr. Mahler: Efectele adverse după rapel arată o eficienţă, că vaccinul funcţionează

E o eficienţă, dacă vreţi, a celei de-a doua doze, ne arată că vaccinul funcţionează.

Aceste reacţii adverse nu sunt prezente la toate persoanele, o parte din oameni au o imunitate care răspunde mai dinamic, nu înseamnă boală, nu înseamnă afectarea pe termen lung a stării de sănătate, ci un răspuns al organismului la vaccin, răspuns care indică faptul că imunitatea lor e eficientă. Oamenii nu trebuie să se teamă", a explicat managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, joi, la Antena 3.

Din acest motiv, specialiştii se tem ca oamenii să nu devină reticenţi în faţa vaccinului şi să refuze imunizarea. 

În cazul în care apar reacţii adverse când sunteţi acasă, după ce aţi plecat din centrul de vaccinare, medicul are câteva recomandări.

Ce facem acasă când apar reacţiile adverse după vaccin

"De cele mai multe ori, cei cu efecte adverse trebuie să-şi administreze o medicaţie care reduce durerea musculară, puseul febril, medicamente simptomatice şi să fie liniştiţi. 

Această simptomatologie se remite în câteva ore, maxim o zi. Iar dacă simptomele nu pot fi manageriate acasă, să sune medicul de familie sau să meargă din nou la centrul de vaccinare", a spus dr. Beatrice Mahler.
 

×
Subiecte în articol: Beatrice Mahler efecte adverse
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close