Antena 3 CNN Actualitate O femeie din Constanţa s-a vindecat de COVID la 102 ani: "A trecut prin multe în viaţă"

O femeie din Constanţa s-a vindecat de COVID la 102 ani: "A trecut prin multe în viaţă"

O femeie din Constanţa s-a vindecat de COVID-19 la vârsta de 102 ani şi se numără printre cei mai vârstnici oameni din România și chiar din lume care s-au vindecat de boală.

O femeie din Constanţa s-a vindecat de COVID la 102 ani: "A trecut prin multe în viaţă"
Sursa foto: Radio România Constanţa
de Georgiana Adam    |    26 Ian 2021   •   19:15

Jurnalista Cătălina Radu, de la Radio Constanţa, a vorbit cu femeia care a reuşit să treacă cu bine peste boală, chiar dacă are 102 ani.

Elena Cușa Anagnoste s-a născut în 1918, anul în care începea pandemia de gripă spaniolă. În primăvara acestui an urmează să împlinească 103 ani. 

La mai bine de 100 de ani de la naştere, ea a învins virusul care a declanşat pandemia ce reconfigurează lumea în care trăim.

Elena Cușa Anagnoste s-a bucurat de o sănătate bună înainte de infecţia cu COVID: nu a avut alte afecţiuni, este o persoană activă și optimistă, aspecte care au ajutat-o în lupta cu boala.

Una dintre fiicele femeii povesteşte cum s-a a debutat boala mamei sale:

"A început prin tuse seacă si frisoane. A stat acasă vreo săptămână, boala a înaintat, a fost la Urgență la Constanța și, de acolo, la Mangalia. În general, e o fire optimistă, a trecut prin multe în viață și boala a întărit-o mai tare. La început și-a facut griji mai mult pentru fiul ei decât pentru ea. Tratamentul i-a priit, a stat două săptămâni și a venit acasă într-o stare bunicică. La Mangalia a fost foarte bine îngrijită", spune Bela Marenca, fiica femeii.

Medic: Contează şi "terenul" genetic

Medicul Cristina Grădișteanu, de la Spitalul Municipal Mangalia, povesteşte, la rândul său:

"Din fericire, nu avea patologii grave cunoscute. Și noi am fost emoționați și îngrijorați, dar, din fericire, lucrurile au evoluat favorabil. Dânsa aşa spunea, că nu se cunoaște cu alte boli, nu făcea tratamente acasă. Este un exemplu și ne-a dat curaj această evoluție a dânsei.

Sunt pacienți vârstnici care trec cu bine peste boală, așa cum sunt mai puțin vârstnici la care evoluția nu e cea dorită. Se pare că mai conteaza şi terenul genetic. Oricum, noi facem toate eforturile pentru toți pacienții nostri, indiferent de vârstă și patologii."

O greşeală în acte a îmbătrânit-o cu 15 ani

Pe lângă povestea adevărată a luptei cu coronavirusul, pe care l-a învins, Elena Cușa Anagnoste are şi o altă poveste, de asemenea reală, care implică o greşeală în certificatul de naştere. Datele consemnate spun că femeia ar avea 117 ani, nu 102.

Elena Cușa Anagnoste s-a născut în Grecia şi când a tranzitat Bulgaria în drum spre România, autorităţile de acolo i-au trecut anul naşterii 1903, greşeală perpetuată şi de autorităţile române de la momentul respectiv. 

Până în 1995, când s-a mutat la fiul ei, în Constanța, Elena Cușa Anagnoste a locuit în comuna Stejaru, județul Tulcea. Ea a lucrat pe un șantier de construcții și în agricultură. Înaintaşii săi au fost oameni longevivi iar credinţa a jucat şi joacă un rol important în viaţa femeii.

"A stat la țară, s-a hrănit bine, a muncit foarte mult, avea o grădină, a cultivat legume. A fost o femeie activă toată viața. Se trage dintr-o familie longevivă, frații ei au trăit peste 95 de ani. Până să se îmbolnăvească de COVID a gătit, zi de zi, orice fel de mâncare. Când vorbeam cu ea ne povestea ce a gătit, ce a pus în perișoare, ce a pus în tavă (...) Ea nu își face probleme din orice fleac, din orice amănunt. E pozitivă, optimistă. A crezut foarte mult în puterea Domnului și în sănătatea ei, a fost o femeie foarte sănătoasă. În urmă cu câțiva ani a avut o problemă la picior și acum merge cu cadrul, în rest, este sănătoasă. E minionă, slăbuță, nu arată puternică, dar are un suflet puternic", spune fiica sa, citată de Radio România Constanţa.

×
Subiecte în articol: Elena Cuşa Anagnoste Constanța COVID-19
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close