Antena 3 CNN Actualitate Eutanasierea câinilor fără stăpân ar putea fi permisă din nou în România

Eutanasierea câinilor fără stăpân ar putea fi permisă din nou în România

Eutanasierea câinilor fără stăpân ar putea fi permisă din nou în România
27 Apr 2010   •   15:08

Eutanasierea câinilor grav bolnavi, a celor agresivi şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile ar putea fi permisă în România. Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat, marţi, că a trimis Camerei Deputaţilor propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, în care este prevăzut şi acest lucru.

Potrivit prefectului, citat de Mediafax, propunerile au fost trimise în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii administraţiei locale şi a datelor statistice de la Institutul "Matei Balş" pe ultimii patru ani. Prin aceste propuneri, care resepectă legislaţia europeană, se încearcă rezolvarea problemelor provocate de câinii fără stăpân din Capitală, susţine Atănăsoaei.

Datele oferite de ONG-uri indică un număr de aproximativ 40.000 de câini fără adăpost, în Bucureşti. Potrivit administraţiei locale, însă, numărul acestora ajunge la 100.000.

Numai în 2009, peste 11.000 de oameni au fost muşcaţi de câini în Capitală şi au au beneficiat de servicii medicale. Dintre aceştia, peste 7.500 au fost muşcaţi de câini fără stăpân.

De la începutul anului 2010, alte 2.175 de persoane au fost muşcate de câini fără stăpân şi 768 de câini cu stăpân.

Anul trecut, pentru tratarea pacienţilor s-au cheltuit circa 400.000 de euro, potrivit Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Este încurajată adopţia făcută cu responsabilitate

Prefectul Capitalei susţine că, prin propuneile aduse la noua lege, "este încurajată adopţia câinilor fără stăpân care va fi făcută cu responsabilitate şi spirit civic".

Astfel, cei care doresc să adopte mai mult de doi câini vor trebui în primul rând să facă dovada resurselor materiale pentru întreţinerea animalelor.

În plus, aceştia trebuie aibă acordul vecinilor sau a asociaţiei de proprietari în cazul în care locuieşte la bloc, a achitării taxelor de sterilizare, microcipare şi tratare de boli, dar şi a spaţiului prevăzut de legislaţia europeană pentru îngrijirea câinilor.

Dacă nu sunt adoptaţi în şapte zile, câinii vor putea fi eutanasiaţi

Eutanasierea animalelor ar urma să fie din nou permisă, respectându-se anumite condiţii. Câinii strânşi de pe domeniul public vor fi mai întâi consultaţi şi examinaţi. Cei care sunt grav bolnavi incurabili şi irecurabili, precum şi cei agresivi vor putea fi eutanasiaţi cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

"În situaţia în care cei din adăposturile administraţiei publice locale rămaşi după examinarea medicului veterinar sănătoşi şi neagresivi nu sunt adoptaţi într-o perioadă de şapte zile este permisă eutanasierea şi a acestor animale", a mai spus Atănăsoaei, citat de sursa precizată.


Amenzi pentru cei care adoptă un câine şi apoi îi dau drumul pe stradă

Modificările legislative propuse prevăd şi o serie de obligaţii şi sancţiuni pentru stăpâni. Astfel, toţi deţinătorii de câini de rasă comună vor avea obligaţia de a-i steriliza şi microcipa.

"Pentru că din 2012 legislaţia europeană ne obligă să microcipăm toţi câinii de rasă comună, am urmărit un pas înainte şi încercăm să facem acest lucru mai devreme pentru că este în interesul cetăţeanului ca animalul să fie uşor identificat în cazul în care acesta se pierde sau este furat", susţine Atănăsoaei.

Propunerea are în vedere şi crearea unei baze de date cu trei registre de evidenţă pentru câinii fără stăpân, pentru cei cu stăpân şi pentru câinii cu regim special.

Cei care nu îşi înregistrează animalele în registrele speciale sau cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună ar urma să fie amendaţi. Acelaşi lucru ar urma să se întâmple şi în cazul celor care adoptă un câine şi apoi îi dau drumul pe stradă şi a celor care hrănesc în locuri publice câinii fără stăpân.

Valoarea amenzilor poate să ajungă de la 1.000 la 5.000 de lei.


Antena3.ro




×
Subiecte în articol: eutanasiere caini stapan prefect
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close