Antena 3 CNN Actualitate Evaziunea este în floare. Tot mai multe firme nu-şi plătesc datoriile către stat, intră în insolvenţă sau devin inactive

Evaziunea este în floare. Tot mai multe firme nu-şi plătesc datoriile către stat, intră în insolvenţă sau devin inactive

Evaziunea este în floare. Tot mai multe firme nu-şi plătesc datoriile către stat, intră în insolvenţă sau devin inactive
de S.T.    |    11 Oct 2012   •   13:07

Firmele au revenit la tendinţa înregistrată mai ales în anii 1997-1998 de a apela la creditul fiscal, respectiv de a nu-şi plăti datoriile către stat, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le recomandă să se îndrepte către creditul bancar, a declarat Mihail Constantin, vicepreşedinte ANAF, citat de Mediafax.

"Din cauza gradului ridicat de îndatorare al firmelor fiscul este foarte vulnerabil şi scoate cu greu banii de la firme. Atunci când se execută bunurile acestora, toate sechestrele stau şi-şi pierd din valoare pentru că nu există apetit de cumpărare pe piaţă", a afirmat Constantin, joi, la o conferinţă pe teme economice organizată la BNR.

Acesta a arătat că ANAF începe să treacă de la profilul economic pe care ar trebui să îl aibă la profilul juridic, angajând în ultima perioadă tot mai mulţi jurişti pentru a reprezenta instituţia în litigii cu firme.

Constantin a spus că ANAF se confruntă şi cu multe intrări în insolvenţă, prin care firmele se protejează faţă de fisc şi creditori, şi cu o tendinţă de "abandonare" a societăţilor comerciale, prin intrarea în inactivitate.

În plus, acesta a arătat că "circuitele evazioniste" reuşesc să se replieze tot mai rapid, creând astfel dificultăţi instituţiei de a recupera datoriile.

Prin programul de reformare a instituţiei, programat pentru următorii patru ani, ANAF vizează să atingă un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% în prezent, potrivit reprezentantului Agenţiei.

În ţările dezvoltate indicatorul se situează la 94% din populaţie.


×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close