Antena 3 CNN Actualitate Exerciţiu internaţional de simulare a unui atac cibernetic masiv în Portul Constanţa

Exerciţiu internaţional de simulare a unui atac cibernetic masiv în Portul Constanţa

România se pregăteşte pentru un razboi cibernetic la scară mare. A început deja primul exerciţiu de apărare a Portului Constanţa în cazul unui astfel de atac. Zeci de experţi în securitatea sistemelor IT simulează un raspuns imediat în cazul blocării infrastructurii critice a portului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2024   •   10:06

Securitatea cibernetică a devenit o prioritate, mai ales când vorbim despre un punct strategic, aşa cum este portul Constanţa. Experţi din şase ţări participă la primul exercițiu internațional de simulare a răspunsului la un atac cibernetic asupra unei infrastructuri critice.

"Atacurile cibernetice pot viza infrastructura informatică a portului, infrastructura energetică a portului, sistemul de navigaţie, prin bruiaj sau alte metode de atac cibernetic", a declarat gen. (r) Adrian Duţă, vicepreşedintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.

"Este un exerciţiu care presupune oprirea energiei ca urmare a unui atac cibernetic. Este vorba despre afectarea unei staţii de generare a energiei electrice şi, de asemenea, afectarea unor substaţii care se ocupă pe zona de distribuţie", a precizat Gabriel Raicu, rectorul Universităţii Maritime Constanţa.

"Ai vamele, ai furnizorii de logistică, ai companiile de transport, sunt şi sisteme de control al traficului naval, toate acele sisteme pot fi vulnerabile", a explicat Duncan Thompson, senior advisor CRDF Global.

Cele mai frecvente tipuri de atac cibernetic includ: accesul neautorizat la activele infrastructurii sau la datele acesteia, oprirea serviciilor sau infectarea cu viruşi.

Echipele de specialişti în razboi cibernetic vor evalua timp de două zile toate punctele slabe ale Portului Constanţa, aflat geopolitic în apropierea unei zone de război.

×
Subiecte în articol: Portul Constanţa atac cibernetic
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close