Antena 3 CNN Actualitate Exercițiul Valahia 2023 simulează un accident nuclear sever la Cernavodă | Un pacient iradiat a fost evacuat cu elicopterul

Exercițiul Valahia 2023 simulează un accident nuclear sever la Cernavodă | Un pacient iradiat a fost evacuat cu elicopterul

Un bărbat de 35 de ani care a fost expus la o doză externă de radiații gamma a fost supus procedurii de decontaminare, fiind, apoi, evacuat cu elicopterul.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Oct 2023   •   15:35

Acest fragment dintr-un scenariu menit să simuleze o posibilă realitate a fost "jucat" astăzi în cadrul exercițiului "Valahia 2003".

Exercițiul a început marți, la Centrala de la Cernavodă, și urmărește să testeze capacitatea de intervenție a autorităților române în caz de urgență nucleară.

Populația este atenționată să nu se panicheze, pentru că nu este o situație de urgență reală.

"Exercițiul național Valahia 2023 reprezintă o oportunitate pentru îmbunătățirea capacității de răspuns la apariția unor situații de urgență nucleară şi radiologică improbabile, asigurând astfel protecția populației, a mediului înconjurător şi a proprietății", se precizează într-un comunicat al autorităților.

Citește și: SUA, Rusia și China și-au accelerat activitatea în locațiile de testare a armelor nucleare

Scenariul Valahia 2023: un accident nuclear la Cernavodă, amplificat de alte evenimente produse simultan

Potrivit organizatorilor, scenariul începe cu un accident la centrala nucleară.

Accidentul inițial are loc pe acest amplasament, iar efectele sale sunt amplificate de alte evenimente, care se produc concomitent.

Astfel, se ajunge la un accident sever la nivel național.

Mai mult de 500 de persoane sunt angrenate activ în simulare, iar alte câteva sute ajută la organizare și la punerea în practică a exercițiului.

Acesta se va desfășura zilnic, timp de 8 ore, în intervalul orar 9,00 - 17,00, în perioada 3 - 5 octombrie.

El face parte din proiectul Norway Grants - "Îmbunătățirea securității și siguranței nucleare în România - Creșterea rezilienței la dezastre şi a pregătirii pentru răspunsul la evenimente nucleare şi radiologice", fiind finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close