Antena 3 CNN Actualitate Explicațiile unui climatolog: Există legătură între fenomenele meteo și cutremure?

Explicațiile unui climatolog: Există legătură între fenomenele meteo și cutremure?

Explicațiile unui climatolog: Există legătură între fenomenele meteo și cutremure?
17 Mar 2018   •   16:42

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit la ”Ediție de weekend” despre schimbările climatice pe care le resimțim cu toții și despre faptul că trebuie să uităm ”normalul” pe care îl știam, pentru că vremea se schimbă dramatic.

”Primăvara este un anotimp de tranziție. În cazul de față, amplitudinea fluctuațiilor este foarte mare. În zona arctică am avut cea mai caldă iarnă, în februarie am avut 10 zile în care temperaturile au fost peste 0 grade. Acest lucru înseamnă perturbații în toată emisfera nordică. Vremea va fi cu extreme și cu modificări a ceea ce consideram noi normal. Avem mai multă căldură în sistem, mai multă umiditate, ele sunt transferate prin aceleași mecanisme ca acum câteva decenii, dar aceste sisteme sunt mai energice” a explicat Roxana Bojariu.

Climatologul spune că nu există o relație de cauzalitate între fenomenele atmosferice și cutremure, sau fenomene atmosferice care să preceadă cutremurele, după ce s-a spus că norii de tip panglică ar putea prevesti seismele.

”Nu există o astfel de relație, avem de-a face cu sisteme foarte diferite, de obicei se vorbește în sens invers. Energia degajată de cutremure poate provoca anumite fenomene. Invers însă, nu există posibilitatea. Norii panglică sunt o legendă urbană. În zonele reci există un tip special de cutremure, deplasarea ghețarilor poate provoca vibrații, dar local” a mai spus climatologul Roxana Bojariu.

 

×
Subiecte în articol: cutremur fenomene meteo
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close