x close

Familia procurorului corupt Emilian Eva, ascensiune spectaculoasă

de D.D.    |    19 Iul 2015   •   15:30

Fostul procuror Emilian Eva s-a înconjurat şi în viaţa privată de oameni decurcăreţi. Sunt spectaculoase ascensiunile profesionale şi financiare ale rudelor sale. Soţia a lucrat la ministerul Transporturilor în perioada privatizărilor scandaloase de la CFR,şi cât a fost consiler al unui director din CFR, anchetele procurilor DNA i-au ocolit pe şefii săi. Actele arată că soţia lui Eva minţea fără probleme şi în declaraţiile de avere în legătură cu bunurile soţului său. Pe de altă parte, şi socrul lui Eva era pus pe făcut bani. Cântă ca lăutar la nunţi, dar de când s-a înrudit cu procurorul face afaceri de zeci de mii de euro cu statul.

Soţia procurorului, Cătălina Tudurachi, actuală Eva, a intrat în Baroul Iaşi ca stagiară în 2008 şi a devenit avocat definitiv în 2010. La scurt timp, s-a căsătorit cu Emilian Eva, care lăsa în urmă o relaţie zbuciumată de notorietate cu o altă avocată din Iaşi, Claudia Ciofu.

În 2012, scandalurile de la calea ferată ajung şi la DNA. Unul dintre directorii generali, Cristian Ghibu era vizat de anchete atât la Iaşi şi ulterior şi la centru. Însă Ghibu face o mişcare interesantă. O angajează pe Cătălina Eva în funcţia de consilier pe un salariu onorabil, aproape cât al său. Şi o ia cu el şi când ajunge secretar de stat în ministerul Transporturilor. Abia în 2014, când influenţa procurorului Eva a scăzut dramatic, Ghibu ajunge subiect serios de dosar penal.

Pe de altă parte, ca funcţionar în minister, Cătălina Eva avea datoria să depună anual declaraţii de avere. În aceste documente prinde doar informaţiile privind salariul soţului şi omite să declare un imobil dobândit de acesta în 2007. Nici procurorul nu declara nimic despre veniturile nevestei în nicio declaraţie de avere.

Şi socrul lui Emilian Eva este un tip descurcăreţ. Este lăutar la nunţi şi educator la Centrul de Plasament din satul Verşeni. În 2014, violonistul a prins un contract bănos cu o direcţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi. Costică Tudurachi s-a angajat să furnizeze cantităţi semnificative de „fructe sâmburoase de sezon" către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi. Tudurachi se obligă să furnizeze Direcţiei 2.900 kilograme de cireşe, 1.400 kilograme de mere, 1.715 kilograme de căpşuni, 2.660 kilograme de caise, 2.365 kilograme de piersici, 2.605 kilograme de nectarine, 1.685 kilograme de prune şi 5.200 de kilograme de pepene verde. Pentru el nu a fost o problemă legală faptul că lucra la o instituţie din subordine Direcţiei de Asistenţă Socială Iaşi.

În plus, la acest contract frapează că s-a oprit la 29.300 de euro, iar de la 30.000 de euro ar fi trebuit să se organizeze licitaţie. La valoarea asta, socrul lui Emilan Eva a primit contractul prin încredinţare directă.Citeşte mai multe despre:

Emilian Eva
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati