Antena 3 CNN Actualitate Mesajul care face valuri pe Planetă | Ce se discută la forumul miliardarilor de la Davos

Mesajul care face valuri pe Planetă | Ce se discută la forumul miliardarilor de la Davos

Cei mai puternici oameni ai Planetei, reprezentanții celor mai bogate țări ale lumii, se vor afla față în față în Elveția, la Forumul Economic Mondial de la Davos. În urma cu scurt timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un avertisment.

Mesajul care face valuri pe Planetă | Ce se discută la forumul miliardarilor de la Davos
Sursa foto: Xinhua
de Cristi Popovici    |    23 Mai 2022   •   17:05

După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economică mondială revine la Davos, pentru un forum care va fi dominat în mare parte de războiul din Ucraina, transmite AFP.

Cei mai puternici oameni ai Planetei, reprezentanții celor mai bogate țări ale lumii, se află față în față în Elveția, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Contextul este unul extrem de delicat, marcat de războiul din Ucraina și de criza economică globală. 

Pentru prima dată, niciun oficial şi nicio companie din Rusia nu sunt invitaţi la evenimentul din Elveția.

Între participanți se află peste 50 de lideri de state şi de guverne şi alţi 300 de reprezentanți guvernamentali.

În total, peste 2.500 de persoane sunt aşteptate să participe la evenimentul de la Davos, în perioada 22-26 mai.

Se vor căuta soluţii pentru criza combustibililor, anunțată criza alimentară, despre securitatea globală şi reconstrucția Ucrainei, odată ce războiul se va încheia.

Şi schimbările climatice sau pandemia de coronavirus sunt pe agenda de la Davos.

De asemenea, vor fi discuții despre ce urmează pentru Rusia și impactul mai larg al izolării sale asupra economiei globale, deoarece țara este izolată ca răspuns la războiul din Ucraina.

Forțele aeriene elvețiene vor zbura deasupra locului unde are loc acest eveniment, pentru a asigura menținerea unei zone de interdicție aeriană.

De asemenea, pentru securitatea elitei globale, Elveția a oferit 5.000 de membri ai armatei sale pentru a ajuta forțele de poliție locale în timpul întâlnirii anuale WEF din acest an.

Volodimir Zelenski, avertisment la forumul bogaților de la Davos

Volodimir Zelensky a ţinut astăzi un discurs în faţa a peste 1000 de lideri politici şi economici din întreaga lume, prezenţi la Forumul de la Davos, Elveția.

Zelensky a vorbit live prin intermediul unei legături on-line.

La apariţia imaginilor cu el, cei aflați în sală de conferințe s-au ridicat în picioare şi l-au aplaudat. Preşedintele Ucrainei le-a vorbit participanților despre modul eroic în care ţara sa a rezistat în faţa armatei Federaţiei Ruse, considerată a doua cea mai puternică din lume.

El le-a mulţumit statelor care au impus sancţiuni Rusiei şi a făcut apel ca acestea să fie menținute şi înăsprite în viitor.

"Sancțiunile trebuie sa fie maxime, pentru ca Rusia sau oricare alt stat agresor să ştie consecințele imediate ale unei asemenea acţiuni" spune Zelensky.

Acesta a cerut embargo total asupra economiei Rusiei, a cerut ca toate schimburile comerciale cu agresorii să fie stopate şi le-a cerut tuturor afaceriștilor străini să se retragă din Rusia.

Preşedintele Ucrainei spune că toate afacerile care pleacă din Rusia vor fi sprijinite să continue în Ucraina, unde există o masă de consum de 40 de milioane de oameni.

Zelensky cere şi ca toate valorile Rusiei din străinătate, bunuri, bani, să fie confiscate şi puse într-un fond de ajutorare a victimelor războiului.

Cel mai important, liderul de la Kiev cere în continuare arme, pentru ca ţara sa să se poată apăra şi bani - 5 miliarde de dolari în fiecare lună, pentru a rezista în faţa agresorului.

Volodimir Zelensky a vorbit şi despre pericolul crizei alimentare globale, spunând că trebuie deblocate urgent porturile de la Marea Neagră şi de la Marea Azov, pentru ca ţara sa să poată exporta cereale.

A atras atenție Zelensky şi asupra faptului ca rușii fură sute de mii de tone de grâne pe care le vând în alte ţări.

La final, Zelensky a fost rugat de Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial de la Davos să transmită un mesaj celor 1000 de participanți.

Preşedintele ucrainean i-a rugat pe oamenii politici şi de afaceri să se gândească mereu cu ce au ajutat ei astăzi Ucraina. 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close