Antena 3 CNN Actualitate Fostul ministru al Justiției Rodica Stănoiu: „Dacă au existat dosare făcute la comandă, probabil au existat și dosare care s-au închis la comandă”

Fostul ministru al Justiției Rodica Stănoiu: „Dacă au existat dosare făcute la comandă, probabil au existat și dosare care s-au închis la comandă”

Fostul ministru al Justiției Rodica Stănoiu: „Dacă au existat dosare făcute la comandă, probabil au existat și dosare care s-au închis la comandă”
Sursa foto: Foto: Agerpres
30 Mai 2017   •   21:12

Rodica Stănoiu, fostul ministru al Justiției, a oferit un interviu în exclusivitate în emisiunea Sinteza Zilei, în care a vorbit despre arhiva SIPA și despre dosarele făcute la comandă.

„Aș vrea să încep cu câteva precizări. În momentul ăsta când Europa trece prin clipe dificile și noi la fel, decredibilizarea serviciilor este un lucru grav. Lucrurile trebuie spuse, dar situția este dificilă. Mici modificări, pentru că am văzut că sunt foarte mulți vorbăreți care aruncă vorbe, minciuni și defăimări care trebuie spuse în aria lor. Dacă au existat dosare făcute la comandă, probabil au existat și dosare care s-au închis la comandă. Eu aș invita pe unii dintre ei la decență. (...) Nu era numai această comandă, cei care erau alarmați că nu s-au cercetat toate dosarele cu mine, eu am fost de șapte ori la DNA”, a declarat fostul ministru.

Despre numirea lui Ureche, cel care a fost șef la SIPA, Rodica Stănoiu susține că numirea acestuia a venit pe linie de servicii. „Credeți că un șef de serviciu secret îl pune un ministru? Nu știu ce s-a întâmplat în CSAT anterior pentru ca nu eram membră. Am devenit membră foarte greu. A fost o propunere care a venit pe liniile pe care vin aceste propuneri, și eu am acceptat recomandarea (...)”.

 

Ce conțineau dosarele SIPA

SIPA a fost înfințat pentru penitenciare, situația de acolo e deosebită, a trecut-o sub ordinea Ministerului Justiției, penitenciarul este o lume deosebită. Dosarele conțineau informații. Eu nu am citit niciodată note personale. Mie nu mi-au parvenit. Mi-au ajuns o singură dată. Am întâlnit la o Curte de Apel o judecătoare pe care o știam foarte bună, am întrebat-o de când e acolo ce vechime are, că poate o propun pentru ICCJ. La foarte puțină vreme, singura dată, singura informație în care primeam de la SIPA că cineva din anturajul său va veni și mi-o va propune pentru Curtea Supremă. Am fost la SIPA și am spus că dacă mai primesc asemenea note, dau afară pe toți”, a mai povestit Stănoiu.

Vizita Monicăi Macovei la SIPA

„Vizita de la SIPA a fost urmată de o vizită la Ministerul de Justiție, noaptea, acolo a desigilat documente. Eu prima dată am auzit de vizita de la minister din presă și apoi de la oamenii care au fost chemați să-i deschidă ministerul”.

„SIPA nu s-a desființat niciodată”

„SIPA a dat unele informații care erau mai interesante decât cele care veneau de la SRI, pe zona corupției, venite din mediu penitenciar, lucrurile au putut sta la baza unor dosare. (...)SIPA nu s-a desființat niciodată, s-a transformat, s-a schimbat. SRI nu avea cum să nu intre, pentru că ofițerii SIPA au devenit ofițeri SRI, mai sunt câțiva ofițeri SIPA, dar neimportanți (...) Arhiva nu poate fi arsă, nu sunt pentru desecretizare, avem o arhivă care nu e virgină, ce știm noi ce s-a schimbat, ce documente s-au scos”, a mai spus fostul ministru al Justiției.

×
Subiecte în articol: Arhiva SIPA Sinteza Zilei
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close