Antena 3 CNN Actualitate Grevă la CFR Călători. Angajații au ieșit în curtea depoului | Peste 100 de trenuri sunt blocate

Grevă la CFR Călători. Angajații au ieșit în curtea depoului | Peste 100 de trenuri sunt blocate

Este grevă la CFR Călători. MII de angajați din toată țara au ieșit în curtea depoului, nemulțumiți de faptul că autoritățile le-au înghețat salariile, care ar fi trebuit să crească din ianuarie 2022.

Grevă la CFR Călători. Angajații au ieșit în curtea depoului | Peste 100 de trenuri sunt blocate
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin
de Andreea Ştefan    |    20 Dec 2021   •   09:20

Angajații CFR Călători protestează în fața depourilor, nemulțumiți de faptul că Guvernul, în ultima ședință, a prorogat termenul de intrare în vigoare a legii privind statutul personalului feroviar.

Această lege ar fi adus venituri mai mari angajaților CFR Călători.

Guvernanții au motivat luarea acestei decizii prin fatptul că nu doresc să crească și mai mult deficitul bugetar.

În acest sens, toate veniturile au fost înghețate la stat, în afară de cele ale profesorilor și ale personalului auxiliar din sistemul medical.

Angajații CFR Călători au dat un ultimatum, până în ora 10:00, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să le spună de ce nu mai intră în vigoare această lege, pe care angajații o așteptau de foarte mulți ani.

Greva este la nivel național. Mii de angajați CFR Călători din toate colțurile țării au ieșit să portesteze.

Întârzierile trenurilor au ajuns deja la zeci de minute din cauza acestei greve.

CFR Călători a publicat pe site-ul său tabela cu întârzierile, care se actualizează la 1 minut. Tabela poate fi consultată AICI.

Comunicatul transmis de CFR Călători

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

”Protestul spontan feroviar ce are loc astăzi, 20 decembrie 2021, nu se datorează CFR Călători.

Este o acțiune sindicală feroviară a angajaților de la S.C.R.L. Brașov SA și a CFR SA, ca urmare a prorogării până la data de 01.01.2023, a legii 195/2020, privind Statutul Personalului Feroviar, legiferată prin OUG 130/17.12.2021.

Pentru o informare corectă a opiniei publice, CFR Călători face următoarele precizări:

Societatea Comercială de Reparații Locomotive C.F.R. – S.C.R.L. Brașov SA este filială a CFR Călători SA, fiind la ora actuală în procedură de insolvență care intră sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență (dosar nr. 4249/62/2014* – termen 19.11.2019).

Pentru CFR Călători SA, S.C.R.L. Brașov SA este un furnizor de servicii care pe bază contractuală asigură și realizează mentenanța curentă, reparații planificate și accidentale ale materialului rulant motor al CFR Călători.

Pentru prestația efectuată de SCRL către CFR Călători plățile sunt efectuate la zi, nefiind înregistrate restanțe. Personalul salariat aparținând SCRL are toate drepturile încasate la zi (salarii, bonuri de masă, etc).

Pe raza regionalei Iași personalul aparținând CFR SA a oprit trenurile CFR Călători în stațiile Iași, Pașcani, Roman și Bacău cu semnalul pe culoarea roșie, fiind afectate trenurile 6002, 6461, 5603, 5401, 5432, 1541, 5402, 5461, 5415. De asemenea, acțiunea personalului aprarținând CFR SA afectează circulația trenurilor și pe raza regionalelor București, Craiova, Galați.

În intervalul orar 9:00- 9:30 s-a reluat lucrul la SCRL Brașov în condiții normale. Protestul SCRL nu a afecat circulația trenurilor CFR Călători.

În situația în care circulația trenurilor va fi afectată de continuarea protestului la CFR SA, pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor/călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Detalii pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Trafic intern/Renunțarea la călătorie.

Informații actualizate despre circulația trenurilor sunt disponibile la:

×
Subiecte în articol: CFR Calatori intarzieri trenuri
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close