Antena 3 CNN Actualitate Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codurile Justiţiei

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codurile Justiţiei

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codurile Justiţiei
Sursa foto: masa rotunda
18 Feb 2009   •   09:21

Liderii partidelor de guvernământ şi principalii membri ai Cabinetului au stabilit, marţi seară, la Cotroceni, în discuţia cu preşedintele Traian Băsescu, ca Guvernul să trimită, săptămâna viitoare, cele patru Coduri în Parlament.
Surse care au participat la discuţiile de la Cotroceni au declarat că în urma discuţiilor de la Cotroceni s-a ajuns la o variantă intermediară între sugestia şefului statului, ca Guvernul să îşi asume răspunderea pentru adoptarea codurilor şi intenţia Guvernului ca aceste Coduri să fie dezbătute în Parlament. Potrivit surselor menţionate, Guvernul va trimite Parlamentului cele patru Coduri săptămâna viitoare, urmând ca, după o dezbatere de aproximativ două luni, să îşi asume răspunderea pentru adoptarea lor.
Întâlnirea de la Cotroceni a consemnat un consens al politicienilor şi responsabililor din Justiţie ca toate punctele din raportul tehnic al Comisiei Europene pe Justiţie să fie rezolvate, astfel ca până în mai Codurile să fie adoptate, iar dosarele politicienilor să nu mai fie oprite în Legislativ.
Toată lumea a fost de acord că adoptarea tuturor celor patru Coduri ale justiţiei trebuie să aibă loc până la finele lunii mai, astfel ca termenul de 15 mai să reprezinte data-limită pentru dezbaterea în comisii speciale ale Parlamentului. Altminteri, au convenit participanţii la discuţii, între 15 mai şi 1 iunie Guvernul ar urma să-şi asume răspunderea dacă nu sunt adoptate codurile.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat le-a cerut parlamentarilor să nu scape cumva în coduri "aberaţii" care să-i avantajeze pe infractori şi care le-ar permite acestora sfidara poliţiştilor.
Preşedintele Traian Băsescu a invitat, marţi, la Cotroceni, reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în reforma justiţiei precum şi pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, pe premierul Emil Boc, pe vicepremierul Dan Nica şi pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, întâlnirea viza o analiză a măsurilor ce trebuie întreprinse astfel încât România să îşi îndeplinească obligaţiile asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Preşedinţia menţiona că articolul 148 din Constituţie prevede, la alineatul 4, că "Parlamentul, preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării".
Întâlnirea de la Palatul Cotroceni a durat aproape patru ore.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvernul Boc asumarea raspunderii
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close