Antena 3 Actualitate Guvernul vrea să modifice din nou Codul Fiscal. Sunt vizate diurnele şi drepturile de autor

Guvernul vrea să modifice din nou Codul Fiscal. Sunt vizate diurnele şi drepturile de autor

de N.B.    |    23 Aug 2011   •   10:18
Guvernul vrea să modifice din nou Codul Fiscal. Sunt vizate diurnele şi drepturile de autor
Sursa foto: Foto: Intact Images

Diurnele pentru deplasări ar putea fi impozitate la fel ca salariile, iar cei care primesc bani prin drepturi de autor ar putea plăti contribuţiile la Sănătate chiar dacă au şi un contract de muncă. Doar tichetele de vacanţă au scăpat, pentru moment, din vizorul  Executivului.

Proiectul de act normativ vrea să elimine plafonul maxim de decontare a diurnei. Angajaţii primesc în prezent de cel mult două ori şi jumătate suma stabilită de autorităţi pentru deplasări: 11 lei pe zi pentru cele în ţară sau 35 de euro pentru deplasările din Uniunea Europeană.

Dacă se aprobă proiectul, companiile vor putea acorda diurna după bunul plac, însă angajaţii vor plăti impozit şi contribuţii sociale pentru diferenţa de bani.

Nu este singurul impozit care se pregăteşte. Pentru a atrage mai mulţi bani la buget, Guvernul şi-a îndreptat atenţia şi către cei care desfăşoară activităţi independente. Astfel, persoanele care sunt plătite cu drepturi de autor, pe lângă un contract individual de muncă, vor trebui să achite statului şi contribuţiile la sănătate în cazul în care cele două contracte au acelaşi angajator sau firme din acelaşi grup. Ceea ce înseamnă că drepturile de autor vor fi impozitate ca un salariu normal.

Doar tichetele de vacanţă au scăpat de impozitare. Este însă o veste bună numai pentru cei care lucrează la privat. Strategia fiscal-bugetară prevede ca tichetele de vacanţă să nu se mai dea în sectorul public până în 2014.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close