Antena 3 CNN Actualitate INCDFP trage semnalul de alarmă: Rotaţia Pământului se scurtează, iar Polul Nord se mută

INCDFP trage semnalul de alarmă: Rotaţia Pământului se scurtează, iar Polul Nord se mută

De Ziua Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) arată consecințele pe care le au cutremurele majore, precum cel din Indonezia din 2014 sau cel din Turcia și Siria, din 2023, asupra Planetei: rotație scurtată și mutarea Polului Nord.

INCDFP trage semnalul de alarmă: Rotaţia Pământului se scurtează, iar Polul Nord se mută
Sursa foto: Profimedia
de Alexandra Dima    |    22 Apr 2023   •   12:20

INCDFP arată că în ultimele decenii, omenirea a asitat la o creștere a fenomenelor extreme cauzate de temperaturile globale în creștere, cum ar fi inundații, incendii și secetă.

„Acestea nu sunt singurele evenimente naturale care au un impact semnificativ asupra planetei noastre. Cutremurele catastrofale, tsunami-urile pe care le generează și erupțiile vulcanice sunt alte exemple ale acestor fenomene naturale care pot afecta grav mediul și societatea. Stiințe care se ocupă cu studiul Pământului, precum geologia, oceanografia, geofizica, sunt interconectate și ajută la înțelegerea Pământului și a fenomenelor care au loc pe suprafața sa. Alături de acestea, fizica pământului și seismologia au un rol esențial în furnizarea de informații despre structura și dinamica planetei noastre. Prin studierea cutremurelor și a mișcărilor tectonice, seismologia contribuie indirect la înțelegerea și protejarea planetei noastre prin identificarea zonelor cu risc seismic ridicat și prin dezvoltarea de tehnologii și sisteme de alertă timpurie în cazul producerii unui cutremur. Aceste sisteme pot contribui la reducerea impactului acestor dezastre naturale”, arată Institutul, pe pagina de Facebook, sâmbătă, de Ziua Pământului.

Rotaţia Pământului, afectată de seismele din ultimii ani

Reprezentanții INCDFP vin cu exemple în privința consecințelor pe care cutremurele le au asupra Planetei.

„Un exemplu relevant este acela că cercetătorii de la NASA, folosind datele cutremului din Indonezia din 2004, având magnitudinea Mw 9.3 (EMSC), au constat că acest seism a avut consecințe asupra Pământului: a afectat rotația acestuia, a scurtat durata zilei cu 2,68 microsecunde, a modificat ușor forma planetei și a mutat Polul Nord către est cu aproximativ 2,5 centimetri. De asemenea, cutremurul din Turcia si Siria, din 6 februarie, este un alt exemplu semnificativ prin distrugerile pe care le-a provocat și mobilizararea impresionantă a societății”, potrivit comunicatului citat.

Pe lângă activitățile de cercetare și monitorizare, INCDFP atrage atenția asupra efectelor negative ale dezastrelor naturale și antropice asupra societății. Prin proiectele sale educaționale și evenimentele organizate, instituția își propune să crească gradul de conștientizare al cetățenilor cu privire la aceste riscuri și să îi pregătească pentru a face față situațiilor de urgență.

Potrivit INCDFP, prin dezvoltarea de tehnologii inovatoare, se poate crea o societate mai sigură și mai rezilientă în fața dezastrelor naturale.

×
Subiecte în articol: cutremur Polul Nord INCDFP catastrofa
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close