Antena 3 CNN Actualitate Inedit A cumpărat casa care apare pe bancnota de 10 lei și a revândut-o apoi cu o sumă frumușică | În ce stare e acum

A cumpărat casa care apare pe bancnota de 10 lei și a revândut-o apoi cu o sumă frumușică | În ce stare e acum

Una dintre cele mai cunoscute case din România, cea de pe bancnota de 10 lei, are o poveste fascinantă.

A cumpărat casa care apare pe bancnota de 10 lei și a revândut-o apoi cu o sumă frumușică | În ce stare e acum
Sursa foto: drumliber.ro
de Gabriel Dano    |    01 Aug 2022   •   22:54

Casa de pe bancnota de 10 lei, numită și ”Casa cu blazoane”, există în realitate și este inspirată de o casă țărănească, cu foișor și pivniță din piatră de râu. Aceasta aparținea, pe vremuri, familiilor de boieri.

Povestea sa este absolut fascinantă și a început la mijlocul secolului al XVIII-lea. Următorul moment important din istoria sa a avut loc în anul 1823, când a fost refăcută. În secolul al XIX-lea, aceasta a fost reședința șefului de garnizoană militară. Potrivit documentelor existente în arhivă, ea a fost, de fapt, renovată în anul 1828, iar de atunci a fost locuită, până în anul 2000, când a fost cumpărată de un tânăr din zonă, de la doi bătrâni, potrivit WowBiz.

sursa: drumliber.ro

După ce tânărul a conștientizat valoarea casei, a luat decizia să o vândă Uniunii Arhitecților din România. Suma primtă a fost 20.000 de euro. Specialiștii au știut exact ce formă să-i dea pentru a o pune cu adevărat în valoare. Au investit 4,5 milioane de lei, bani din fonduri europene și au adus la viață bijuteria care poate fi admirată astăzi.

”Casa cu blazoane” se află în comuna Chiojdu, județul Buzău, aceasta devenind  un important punct turistic, dar și obiect de studiu pentru experți și studenți. Numele casei a fost dat de cele trei blazoane de deasupra intrării principale, cel din mijloc reprezentând vulturul bicefal, simbol al împăraților bizantini, care a aparținut familiei Cantacuzinilor.

×
Subiecte în articol: bancnota barbat mort in casa
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close