Antena 3 CNN Actualitate Inedit PAȘTE 2016. Acestea sunt cele mai inedite ouă din lume - GALERIE FOTO

PAȘTE 2016. Acestea sunt cele mai inedite ouă din lume - GALERIE FOTO

PAȘTE 2016. Acestea sunt cele mai inedite ouă din lume - GALERIE FOTO
Sursa foto: foto: pixabay.com
27 Apr 2016   •   22:32

Oul a inspirat, din vechi timpuri, numeroase legende, basme, o întreagă literatură. Pe lângă simbolurile creaţiei şi ale vieţii pe care le reprezintă, oul are şi un rol decorativ în perioada Paştelui.

Live Science a publicat un material despre cele mai interesante ouă din lume: opere de artă bătute cu pietre preţioase, delicatese conservate în moduri inedite, ouă artificiale sau comestibile, fiecare dintre acestea are o poveste de spus, scrie EVZ.ro.

Oul secular: În bucătăria chineză există o delicatesă denumită "oul secular" sau pidan. Secretul obţinerii unui astfel de ou constă în reacţia dintre o puternică substanţă alcalină şi proteina din albuşul de ou, denumită albumină. Această reacţie transformă interiorul oului într-o gelatină verde închis.


Ouăle unei păsări dispărute: pasărea elefant : Recordul pentru cel mai mare ou îi aparţine păsării elefant, o specie dispărută în cursul secolelor XVII - XVIII. Pasărea elefant (Aepyornis maximus) a fost cea mai mare pasăre nezburătoare care a populat insula Madagascar. O astfel de pasăre, asemănătoare păsării kiwi, ajungea până la 3 metri înălţime şi cântărea în jur de 500 de kilograme.


La cealaltă extremă se plasează păsările colibri care depun ouă de dimensiunea unei bomboane Tic Tac şi care cântăresc mai puţin decât o agrafă de birou.

Gigantul ou încondeiat de lângă Muzeul Satului Bucovinean: Cel mai mare ou încondeiat de Paşte din lume se a făcut ca Suceava să intre în 2009 în Cartea Recordurilor. Oul este înalt de 7,25 metri, cu diametrul de 4,6 metri şi o greutate de 1,8 tone.

Oul Pysanka din Vegreville (FOTO): Cel mai mare ou artificial decorat pentru Paşte conform tradiţiei ucrainene (Pysanka) poate fi admirat la Vegreville, Alberta, în Canada. Este construit în 1974, are o înălţime de 9,5 metri şi o circumferinţă de 5,5 metri, acest ou îi întâmpină pe călători pe Autostrada Yellowhead.

Oul nemuririi: Oul apare ca simbol arhetipal al începutului tuturor lucrurilor, al originii, al regenerării si permanenței vieții. Mitologia oului primordial sau a oului cosmic, din care s-a creat lumea, are o răspândire pe o intinsă arie culturală, acoperind toate continentele lumii. Dintr-un ou (uneori, el este de aur) ce plutește in apele oceanului primordial se naște întregul univers: din partea superioară a cojii apare cerul, din cea inferioară se naște pământul, iar gălbenușul se transformă în soare.

Ouăle de mamifere: Există un grup ciudat de mamifere primitive numite monotreme - denumite astfel pentru că au un singur orificiu comun pentru căile urinare, genitale şi digestive, care se deschid toate în cloaca (din grecescul monos - 'unic' + trema 'orificiu'). Din această categorie fac parte animale precum echidna şi ornitorincul. Monotremele pot fi întâlnite în Australia, Tasmania şi Noua Guinee.

Clădirea "The Egg":  Acest "ou" a fost construit în 12 ani şi este o clădire pentru spectacole din Albany, New York, concepută de arhitectul Wallace Harrison. Construcţia ei a început în 1966. În locul gălbenuşului, clădirea din beton adăposteşte două săli de spectacole.

Ouăle Faberge: Poate cele mai faimoase ouă din lume, şi în orice caz primele "ouă cu surprize", bijuteriile Faberge datează din 1885 când ţarul rus Alexander al III-lea l-a însărcinat pe bijutierul Peter Carl Fabergé să confecţioneze un ou din aur pe care să-l ofere ţarinei Marie Feodorova drept cadou de Paşte, dar şi pentru a sărbători 20 de ani de când i-a cerut mâna. Astfel, primul ou Faberge a primit numele de "Hen Egg" (ou de găină) şi a deschis seria pentru "ouăle imperiale", care au fost create special pentru familia imperială rusă până în 1917. Coaja realizată din aur alb a primului ou Faberge se deschide pentru a dezvălui un gălbenuş realizat tot din aur, care se deschide la rândul său pentru a dezvălui o găinuşă colorată din aur masiv în interiorul căreia se află o replică miniaturală a coroanei imperiale din diamant.

GALERIE FOTO, AICI.

×
Subiecte în articol: Paste 2016
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close