Antena 3 CNN Actualitate Inflaţie: România scoate mai mulţi medici decât are nevoie

Inflaţie: România scoate mai mulţi medici decât are nevoie

Inflaţie: România scoate mai mulţi medici decât are nevoie
Sursa foto: medici romani
04 Feb 2009   •   23:13

În fiecare an, cele 15 facultăţi de medicină produc circa 7000 de absolvenţi. La înscrierea la studiile superioare, cinci mii dintre viitorii medici beneficiază de locuri de la bugetul de stat, iar restul sunt pe locuri cu taxă, scrie Gândul.
?De ani de zile cerem autorităţilor să reglementeze admiterea în învăţământul universitar medical, dar nimeni nu face nimic. În România, se produc foarte mulţi medici, iar societatea nu îi poate susţine pe toţi. Sănătatea populaţiei nu depinde de numărul de medici, ci de aer, apă şi mâncare?, a declarat, ieri, preşedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM), dr. Dan Pereţianu.
El susţine că ministerul Educaţiei în colaborare cu cel al Sănătăţii ar trebui să revizuiască cifrele de şcolarizare la universităţile de medicină, în funcţie de necesarul de medici pentru anumite specialităţi din unităţile sanitare din România.
?Avem 2,1 medici la o mie de locuitori?, a adăugat preşedintele CFM. Acesta amintea că majoritatea medicilor se îngrămădesc la oraşele mari, şi doar în anumite specialităţi, în timp ce în mediul rural şi, îndeosebi, în zonele mai izolate, este o lipsă acută de cadre medicale. De asemenea, şi în specialităţi precum ?medicina de urgenţă?, ?terapia intensivă?, ?radiologia?, ?anatomia patologică?, numărul medicilor este tot mai mic, de multe ori apelându-se la doctori pensionari.
Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close