Antena 3 CNN Actualitate Noi informații în cazul comandantului de navă român, arestat în Cipru: "A respectat ordinul primit de la angajator"

Noi informații în cazul comandantului de navă român, arestat în Cipru: "A respectat ordinul primit de la angajator"

Apar noi informații în cazul căpitanului navei Red Garnet, care a fost arestat în portul cipriot Vassilikos. După ce familia și echipajul au făcut un apel la autoritățile competente din România, MAE reacționează și trimite un corp diplomatic pentru clarificarea situației.

Noi informații în cazul comandantului de navă român, arestat în Cipru: "A respectat ordinul primit de la angajator"
Sursa foto: marinetraffic.com
de Viorel Aydan Cioroi    |    04 Aug 2021   •   19:02

Autoritățile au ținut cont de apelul făcut de echipajul de la bordul navei Red Garnet și de familiacăpitanului și au început demersurile diplomatice pentru clarificarea sitației.

”În dimineaţa zilei de 4 august 2021, un reprezentant al misiunii diplomatice s-a deplasat la locul de deţinere al cetăţeanului român pentru a-l vizita şi pentru a avea întâlniri cu autorităţile cipriote care investighează cazul", a precizat MAE.

Reprezentanții Ministerului menționează că pe numele comandandului ar fi existat o notificare, în baza căreia acesta ar fi fost arestat.

”Potrivit datelor preliminare obţinute de ambasadă, cetăţeanul român a fost reţinut în baza unei înregistrări/notificări existente pe numele său în evidenţele autorităţilor cipriote”, a mai transmis MAE.

MAE precizează că reprezentanții Ambasadei României la Nicosia mențin legătura cu autoritățile locale competente, cu familia cetățeanului român, precum și cu reprezentanții companiilor implicate, fiind pregătită să ofere asistență consulară suplimentară, conform competențelor legale.

Apelul familiei: ”Îndurerați, solicităm ajutorul statului român pentru eliberarea comandantului”

”Noi cei din familia comandantului arestat suntem surprinși, extrem de neliniștiți pentru cele întâmplate. Respectăm autoritățile și legile din Cipru, nu suntem în măsură să comentăm aplicarea lor, însă facem un apel pentru ca drepturile și libertățile omului să fie respectate conform legislației europene.

Îndurerați, solicităm ajutorul statului român pentru eliberarea comandantului, cel care ne este soț, tată, frate. Cerem statului român să intervină, prin pârghiile pe care le are, pentru demararea discuțiilor cu autoritățile de acolo, clarificarea situației și eliberarea membrului familiei noastre”, a transmis familia comandantului vasului Red Garnet.

Cariera căpitanului depășește 35 de ani de muncă activă pe mare, ceea ce înseamnă de 8-9 ori ocolul Pământului. După cum spune familia, căpitanul este un om pasionat, dedicat familiei și muncii sale.

”Vrem să subliniem că tot ce a făcut membrul familiei noastre a fost să respecte un ordin primit de la angajatorul său – a transportat nava cu marfă dintr-un port în altul, conform celor solicitate.

Comandantul sau oricare membru al echipajului trebuie să se conformeze ordinelor companiei, să respecte destinația primită și portul de operare.

Facem un apel către autoritățile competente din România să intervină în acest caz, să efectueze demersurile necesare pentru clarificarea celor întâmplate, respectarea drepturilor comandantului român și eliberarea lui, fiind complet nevinovat”, a mai transmis familia.

Comandantul român al navei Red Garnet a fost reținut duminică, 1 august, în portul cipriot Vassiliko, sub acuzația de intrare ilegală pe teritoriul Republicii Cipru. Sindicatul Liber al Navigatorilor solicită instituțiilor statului să acționeze pentru eliberarea sa.

Un judecător al Curții Districtuale din Larnaca a decis marți condamnarea căpitanului român la o lună de închisoare, pentru intrarea neautorizată în Republica Cipru.

 

×
Subiecte în articol: Red Garnet Cipru Vassilikos capitan arestat
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close