Antena 3 CNN Actualitate Interviu emoţionant cu istoricul Dinu C. Giurescu despre Regina Ana şi familia regală

Interviu emoţionant cu istoricul Dinu C. Giurescu despre Regina Ana şi familia regală

Interviu emoţionant cu istoricul Dinu C. Giurescu despre Regina Ana şi familia regală
Sursa foto: Foto: Captura video
06 Aug 2016   •   22:32

O săptămână grea pentru România şi pentru istoria ei. Regina Ana a României a murit, luni, la ora 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveția. Este cu atât mai dureros pentru că, deşi este cea mai celei mai longevivă soţie de suveran din întreaga noastră istorie, Majestatea Sa nu a urcat niciodată pe tron.

Invitatul Alessandrei Stoicescu din emisiunea Q&A, istoricul Dinu C. Giurescu a vorbit despre familia regală şi despre cele mai grele momente cu care s-a confruntat aceasta. Neprimiţi în ţară, hăituţi de comunişti, dar şi despre neadevărurile care au circulat pe seama Majestăţilor Sale.

De departe cel mai greu moment a fost refuzul din 1994, când România a decis că Majestatea Sa, Regele Mihai şi Regina Ana nu au ce căuta pe teritoriul României. Fuseseră de Paşte în 1992 şi atunci au fost un milion de oameni să-i onoreze, în 1994 nu i s-a mai acordat viza.

Cum îşi aminteşte Dinu G Giurescu acele momente? „Fără să vreau, am asistat la tatonările premergătoare care s-au făcut atunci şi auzind răspunsul autorităţilor, mi-am dat seama că e treabă bălmăjită, te lăsa să crezi orice”.

Iată momentul în care majestatea sa transmitea un mesaj:De ce le era frică? „Le era frică că dacă vine şi se exprimă liber îi sfarmă. Acesta era un regim impus cu pumbul, cu Armata Roşie şi bineînţeles cu acordul tacit al marilor noştri aliaţi. Ruşii nu au făcut niciun pas fără să aibă acordul Angliei sau Statelor Unite. Reconcilirea nu trebuia să vină din partea Regelui, dimpotrivă. Trebuia să vină din partea conducătorilor comunişti ai României”, spune istoricul Giurescu.

Ce spunea Regina Ana într-un interviu despre vizita lui Nicolae Ceauşescu la Palatul Buckingham.

Ce spune istoricul Dinu G Giurescu despre lecţia pe care românii ar trebui să o înveţe astăzi de la familia regală:

×
Subiecte în articol: familia regala regina ana a murit
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close