Antena 3 CNN Actualitate ÎPS Teodosie condamnă ierarhii care poartă masca de protecţie în biserică: "Nu putem săruta cu mască icoanele"

ÎPS Teodosie condamnă ierarhii care poartă masca de protecţie în biserică: "Nu putem săruta cu mască icoanele"

Arhiepiscopul Tomisului consideră că purtarea măştii în biserică sau la Sfăntul Altar este anapoda pentru că acolo este Sfinţenia cea mare, nu putem invoca Duhul Sfânt cu masca de protecţie pe gură. Cât despre ceilalţi ierarhi care fac asta la slujbe, ÎPS Teodosie spus că probabil o fac din frică.

ÎPS Teodosie condamnă ierarhii care poartă masca de protecţie în biserică: "Nu putem săruta cu mască icoanele"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    04 Feb 2021   •   21:30

Patriarhul Daniel a fost primul ierarh care a săvârșit o slujbă întreagă cu masca de protecţie pe 16 august 2020. 

Evenimentul a avut loc în cartierul bucureștean Titan, unde Patriarhul Daniel a oficiat slujba de târnosire a Bisericii "Acoperământul Maicii Domnului”, alături de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul și un mare sobor de preoți și diaconi purtând cu toţii măști de protecție, lucru nemaiîntâlnit în România, precum și în lumea religioasă mondială.

Gestul ierarhilor a vrut să arate solidaritatea faţă de credincioșii care sunt obligați să poarte mască, precum și pentru a demonstra că Biserica este întotdeauna alături de stat în eforturile sale de combatere a pandemiei de COVID-19.

Mai mult, Patriarhul Daniel le-a cerut și celorlalți co-slujitori să poarte mască, chiar dacă slujbele se desfășură în public.

Întrebat ce părere are despre purtarea măştii la slujbe, arhiepiscopul Tomisului Teodosie a declarat că decizia ierarhilor de a se ruga, a se închina la icoane, de a invoca Sfântul Duh cu masca pe figură este bazată pe frică. El a recunoscut însă, că poartă masca de protecţie de fiecare dată când merge într-o instituţie.

”De frică, ce să facă, nu-i judec pe ei! Port mască și eu, pe afară, când merg într-o instituție, pentru că e obligație. Sunt dispoziții, nu sunt legi. Când merg la o instituție port mască! În biserică, la slujbă, nu pun mască", a spus arhiepiscopul Tomisului la Radio Dobrogea.

ÎPS Teodosie: "E anapoda să porți masca de protecţie în Sfântul Altar, acolo e Sfințenia cea mare"

"Nu pot să sărut icoanele cu mască. De obligație, la Oradea, când am fost la sfințire, dacă toată lumea purta mască, am purtat mască din respect pentru toți care purtau, erau în acest duh al fricii. E anapoda să porți mască în Sfântul Altar, acolo e Sfințenia cea mare. Nu putem săruta cu mască icoanele, Sfânta Evanghelie, să ne închinăm cu mască, să invocăm Sfântul Duh cu mască”, a declarat ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea.

 

×
Parteneri
Pensionarii care nu primesc niciun ban în plus de la 1 septembrie
x close